Trainee på tvärs i Göteborg

2014-04-11 08:10  

Ett nytt traineeprogram ska locka fler att bli samhällsbyggare i Göteborg. 400 ansökningar har redan kommit in.

I höst startar ett nytt traineeprogram i Göteborgsregionen kallat Framtidens Samhällsbyggare. Det går på tvärs dels mellan yrkesgrupper och dels mellan privat och offentlig verksamhet. 18 nyutexaminerade inom tekniska ämnen får chansen att delta.

-Det finns ett behov av att knyta ihop offentlig och privat sektor för att få fart på samhällsbyggandet i regionen, säger Rasmus Jonsson som är koordinator för traineeprogrammet.

Traineerna blir tillsvidareanställda hos ett av de deltagande företagen eller organisationerna men tiden varvas sedan mellan de olika arbetsgivarna. 20 gemensamma utbildningsdagar är också en del av programmet, som är öppet att söka för alla med utbildning inom samhällsbyggande funktioner. Kompetenskraven sätts upp av de deltagande företagen och organisationerna.

-Tanken är att traineerna ska få ett helhetsperspektiv med erfarenhet från både privat och offentlig verksamhet, säger Rasmus Jonsson.

Bakom programmet står Centrum för Management i Byggsektorn (CMB) – en paraplyorganisation för cirka 50 företag inom sektorn för samhällsbyggandet och Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) som ät ett samarbete mellan 13 kommuner i Västsverige

Med traineeprogrammet hoppas man bland annat att offentlig sektor ska bli mer attraktiv som arbetsgivare, att behålla kompetensen i regionen och att traineerna också efter programmet ska hålla igång sitt nätverk.

Programmet startar i augusti och ska pågå i 14 månader. Förhoppningen är att det ska följas av fler traineeprogram kommande år.

Ansökan är öppen till och med 27 april. Hittills har cirka 400 ansökningar kommit in.

Deltagare i första omgången:

Akademiska Hus

Byggfast

COWI

Kungälvs kommun

Lerums kommun

Veidekke

Älvstranden

Göteborgs stad: Fastighetskontoret, Kretslopp och vatten, Lokalförvaltningen, Park- och naturförvaltningen, Stadsbyggnadskontoret och Trafikkontoret

Sara Peterssohn

Mer om: Trainee Bygg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap