Syskon till bipolära mer ambitiösa

2014-09-11 15:04  

Finns det bipolära personer i din släkt? Det kan vara till din fördel, visar forskning. Syskon till bipolära tenderar att oftare än andra bli politiker och chefer.

- Syskonen har tendenser till samma drag, fast inte lika uttalat som de som utvecklar sjukdomen. De slipper nackdelarna, men drar nytta av det positiva som att de är mer ambitiösa, vill mer och driver sig hårdare än andra, säger Simon Kyaga, överläkare i psykiatri vid Karolinska universitetssjukhuset, till TT.

Simon Kyaga har tillsammans med Mikael Landén, professor i psykiatri vid Sahlgrenska akademin, forskat i om psykisk sjukdom också för något gott med sig.

Cirka 23 000 personer ingick i studien. Forskarna har samkört register av diagnoser, släktskap, yrken och uppgifter från den militära mönstringen. Detta för att ta reda på om personer med bipolär sjukdom har en större benägenhet att ta en ledarroll.

– I unga år såg vi att det fanns en stor ledarskapspotential hos dem som senare insjuknade i bipolär sjukdom. De hade till och med större potential än sina syskon, men när de senare blir sjuka så förändras det, säger Simon Kyaga till TT.

Forskarna betonar de goda egenskaper som sjukdomen innebär.

– Att alla är normala är inte något ideal i samhället. Det behövs folk som vågar chansa och ta risker. Annars byggs inga broar och uppfinns inga Iphones, säger Mikael Landén.

Bipolär sjukdom

  • Bipolär sjukdom, eller manodepressiv sjukdom, är en kronisk sjukdom.
  • Sjukdomsperioder växlar ofta med symtomfria perioder. Återkommande skeden med mani och depression, ofta i anslutning till varandra, är karaktäristiskt för bipolär sjukdom. I dessa perioder är grundstämningen förändrad: förhöjd vid mani eller sänkt vid depression.
  • Sjukdomsbilden kan se väldigt olika ut, både vid depression och vid mani.

Källa: Intresseföreningen för bipolär sjukdom

Tiina Moilanen Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap