Storföretag ger smakprov på ingenjörsyrket

2014-01-17 07:00  
Katarina Stensson, som läser teknisk fysik på KTH, är huvudansvarig för den ideella organisationen Womengineers verksamhet.

Fler kvinnliga ingenjörer, säger sig många företag vilja ha. Upp till bevis! manar Womengineer och arrangerar IGE, Introduce a Girl to Engineering-day.

Hittills har Saab och Google Sverige antagit utmaningen och tar emot varsitt gäng högstadietjejer på studiebesök den 20 februari.

Projektet IGEday drivs av den ideella organisationen Womengineer, vars långsiktiga mål är att det ska gå lika många tjejer som killar på ingenjörsutbildningarna 2030.

 -Många tjejer väljer bort en ingenjörsutbildning av okunskap om vilka möjligheter en sådan kan ge. Vi har i flera år genom vår hemsida jobbat med att informera och inspirera, för att visa tjejer bredden och möjligheterna med en ingenjörsutbildning. Att låta tjejerna träffa ingenjörer, testa på hur en ingenjör jobbar och få se teknikföretagen från insidan, kändes som en naturlig fortsättning, förklarar initiativtagaren Katarina Stensson, som läser teknisk fysik på KTH.

Det här är första gången IGEday anordnas i Sverige, idén kommer från USA, men tanken är att det ska bli ett återkommande, globalt evenemang.

Försvars-och säkerhetskoncernen Saab välkomnar initiativet.

– Ett mycket bra initiativ. Satsningen har en tydlig koppling till vårt mål att år 2015 ha minst 30 procent kvinnliga ledare, och då är fler kvinnliga ingenjörer en förutsättning, säger Mia Nilsson, ansvarig för Employer branding på Saab.

Också Google Sverige vill hjälpa till att förtydliga vad det innebär att vara ingenjör.

-Vi vet att det behövs fler kvinnor i branschen och att vi i dag går miste om en stor del av den kompetens som finns i och med att så få tjejer söker tekniska utbildningar. Vi är med och bidrar till IGEday med förhoppningen att inspirera många fler till att välja en framtid inom Data/IT, säger Tina le Grand, utvecklingsingenjör på Google Sverige, till Womengineers sajt på KTH.

Katarina Stensson, projektledare för Womengineer, hoppas att fler teknikföretag hänger på och anmäler sig på www.igeday.com.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap