Skanska tänder det biologiska ljuset

2012-05-28 07:08  

När Skanska bygger nytt ska dagsljusstyrka lysa upp medarbetarnas tillvaro. – Det är för att människor som arbetar i våra kontorshus ska må bra, säger Karin Johansson, projektchef för Skanskas nya huvudkontor i Stockholm och projektet Lustgården.

Att ljussätta en arbetsplats är ett komplext företag. Det krävs materialkännedom, fysiker som förstår hur fotoner beter sig, arkitekter och ljusdesigner för det estetiska. Armaturens konstruktion och placering, ytornas struktur och färg spelar in, liksom val av ljuskälla och verkningsgrad.

– Armaturer med samma ljuskälla och watt-tal är inte säkert likvärdiga, om de kommer från olika tillverkare, säger Hans Arvidsson, specialist på ljus och belysning på teknikkonsulten ÅF.

Han har kallats in för att hjälpa till med ljussättningen på Skanska.

– Alla parametrar måste vägas in och paras med erfarenhet av ljus, säger Hans Arvidsson.

Skanskas ljussatsning ska även spara energi.

– De linjära lysrören är fortfarande det mest ekonomiska alternativet. Lysdioder, led, utvecklas starkt och kommer sannolikt att kunna matcha lysrören när priserna går ner. Men led behöver utvecklas belysningsergonomiskt, säger Hans Arvidsson.

– Vi vill ha kvadratisk form på ljuset i en jämn matta, inte punktbelysning, och led är inte riktigt där än, säger Karin Johansson, projektledare när Skanska bygger nytt huvudkontor för drygt 1 000 medarbetare i kvarteret Lustgården på Kungsholmen i Stockholm.

Man följer trenden och rattar upp ljuset till 4 000 Kelvin, för att efterlikna dagsljus.

– 4 000 är en bra avvägning, det jagar inte på kroppen för fullt, men man hinner vara pigg tills man har handlat och kommit hem, säger Hans Arvidsson.

Skanska ska som vanligt utvärdera hur hyresgästerna, liksom i det här fallet medarbetarna, trivs före och efter flytten till nya lokaler.

– Det ska inte bli en experimentverkstad, men ta kontorsutvecklingen framåt, säger Karin Johansson.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap