Selfie-mannen kan vara psykopat

2015-01-12 11:39  

Män som är flitiga med att lägga ut selfies visar narcissist- och psykopatdrag, enligt en amerikansk undersökning.

– Föga förvånansvärt, men det är första gången detta bekräftas i en studie, säger kommunikationsforskaren som lett studien.

Forskarna tittade på hur männen uppförde sig i sociala medier på nätet och då speciellt på selfie-användningen. Sedan fick männen i studien genomgå ett test som mäter graden av narcissism, psykopati och själv-objektifiering.

De som lade ut många selfies och lade ner mycket tid på att redigera bilderna först fick höga narcissistpoäng. De som lade ut sina selfies direkt fick höga psykopatpoäng.

– Det är logiskt, eftersom psykopati karaktäriseras av impulsivitet, säger Jesse Fox, som har lett studien, i ett pressmeddelande från Ohio State University.

Psykopati definieras i studien som brist på empati och aktning för andra människor. Narcissism betecknas också av tron på att du själv är smartare, snyggare och bättre än andra, men med en osäkerhet i botten. Själv-objektifiering handlar om att värdera sig själv utifrån det yttre.

– Det växande bruket av sociala nätverk innebär att alla bryr sig mer om sitt utseende, säger Jesse Fox.

Den här studien gäller bara män, 800 stycken i åldrarna 18-40 år. Forskarteamet håller på med en motsvarande studie av kvinnor. Den verkar komma att visa samma höga poäng på narcissim och psykopati. Det är dock inte fråga om några sjukliga nivåer, vill forskarna framhålla.

Studien är publicerad i tidningen "Personality and Individual Differences".

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

 

Elisabeth Vene

Mer om: Selfie Forskning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap