Sången laddar kroppens batterier

2015-04-24 05:00  

Körsång som friskvård. Det erbjuds medarbetarna på energibolaget. ”Jag blir så glad och pigg. Det ger jättemycket energi”, säger dataingenjören och sopranen Eva Andersson.

Alla som sjunger i kör vet att man är jättepigg efteråt, om man så släpade sig till körrepetitionen. Men är det så på riktigt?

– Halten av måbra-hormonet oxytocin stiger, intygar Christina Grape Viding, som doktorerar i folkhälsovetenskap vid Uppsala universitet.

Hon blev nyfiken på varför hon själv känner sig så energisk och glad efter sina sånglektioner. Hon gjorde mätningar i blod och saliv i ett par studier, bland annat i samarbete med Stressforskningsinstitutet.

Det visade sig att även halten av kroppseget testosteron ökar. Det är ett hormon som hjälper kroppen att bygga upp det stressen bryter ner.

– Glädjen och energin man får av sången är inte bara trevligt, det är faktiskt en batteriladdare, säger Christina Grape Viding.

På Skellefteå Kraft bejakar man körsångens hälsobringande effekter. Där finns Kraftkören, som varje torsdag klockan tolv samlar sina cirka 25 medlemmar från alla avdelningar på hela företaget till en timmes repetition.

– Det är en fantastisk personalförmån, annars skulle det bli på kvällen. Det är perfekt för mig som tränar mycket på kvällarna och för barnföräldrar, som kanske inte kan komma ifrån på kvällstid, säger Eva Andersson.

Hon är dataingenjör på it-avdelningen, som ser till att det fungerar i alla it-system på företaget. Eva Andersson har varit med i Kraftkören ända sedan den startade för tretton år sedan.

– Det är roligt att sjunga. Jag får endorfiner av sång. Jag kan likställa det med träning, även om det inte går att jämföra riktigt med konditionsidrott. Det har absolut en hälsoeffekt. Jag varvar ner och kopplar bort stressen, ungefär som att gå på ett yogapass.

Medarbetarna bidrar med sin flextid, arbetsgivaren bekostar körledaren och står för lokal.

– Vi tror att det är ett bra sätt för våra medarbetare att trivas och må bra på sin arbetsplats. På det sättet presterar de bättre, säger personalchefen Eva Lindberg.

Företaget erbjuder också mer traditionella friskvårdsaktiviteter.

– Vi försöker hitta ett utbud som är bra och motiverande för alla medarbetare, oavsett intressen.

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

Därför är körsång hälsosamt

  • Halten av må-bra-hormonet oxytocin ökar.
  • Halten av kroppens eget morfin, betaendorfin, ökar.
  • Halten av kroppseget testosteron ökar. Ger en uppbyggande effekt på vävnaderna.
  • Den långsamma djupandningen sänker pulsen och blodtrycket.
  • Immunglobulinet IgA påverkas, vilket kanske ökar motståndskraften mot infektioner. Även fibrinogen, som har med immunförsvaret att göra, påverkas.
  • Stora muskelgrupper i kroppen stimuleras, till exempel mellangärdet och bröstkorgen.
  • Diafragman masserar bukorganen.
  • Lungorna får träna. En körövning är rena träningspasset.

Källa: Noter om musik och hälsa av Töres Theorell, Stressforskningsinstitutet

En sång för bättre lagarbete?

Kördeltagare synkar sina hjärtslag och sin puls. Det har en forskargrupp vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet upptäckt. Nu ska forskarna undersöka om samarbetsförmågan ökar av den biologiska synkroniseringen.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap