Så får du nytändning på jobbet

2015-08-11 05:00  
Fira dina framgångar, är ett hett tips från ledarskapsexperten. Foto: Alamy

Semester kan få en att helt tappa lusten till sitt arbete. Men precis som i en kärleksrelation finns det mycket att jobba på innan det är nödvändigt att göra slut, säger ledarskapsexperten.

Såhär års är det många kommer fram till att de vill byta jobb; semestern har gett tid till eftertanke. Två dagar så är man tillbaka i samma gamla hjulspår. Det kan vara svårt att älska sitt jobb när man precis har återvänt.

Men bara för att det känns segt måste du inte skaffa ett helt nytt jobb.

- Det finns mycket du kan göra för att få ditt jobb att bättre matcha din lust och dina talanger. Du måste inte säga upp dig bara för att det har gått slentrian i jobbet, säger professor Gretchen Spreitzer till Harvard Business Review.

Gretchen Spreitzer är forskare i ledarskapsutveckling och organisationsförändring vid Michigan-universitetet. Hon konstaterar att vi människor har en olycklig tendens att fokusera på de dåliga sakerna, vilket får oss att må ännu sämre. I stället ska vi koncentrera oss på de delar av jobbet som gör oss uppåt, säger Gretchen Spreitzer.

Det största problemet kan vara att erkänna för sig själv att man har tröttnat på jobbet. Den som förgäves har försökt att hitta guldkornen bör fundera på nästa steg i karriären.

- Det kanske finns ett annat jobb på din arbetsplats. Annars är det dags att pröva något helt nytt, säger Gretchen Spreitzer.

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

 

Ta kommandot över jobbet

  • Analysera ditt jobb. Vad är det som får dig att känna dig motiverad och engagerad? Vad gör dig orkeslös? Vad är du bra på? Ofta finns det ett samband mellan vad man är duktig på och vad man gillar att göra.
  • Gör något. Sitt inte och hoppas på bättre tider och att allt löser sig av sig självt. Även små steg mot förändring, till och med bara tankar på vad som skulle kunna förändras kan ge effekt. Det finns mycket du kan göra, stort som smått, för att jobbet bättre ska matcha din lust och dina talanger. Utmana dig själv genom att lämna komfortzonen, kanske ta på dig att vara projektledare för något som ger dig arbetsuppgifter utanför de vanliga. Erbjud kolleger dina tjänster. Prata med chefen om du inte kan hitta på något själv.
  • Sök upp engagerade människor. Ty dig till dem som är positiva, energi smittar av sig. I mötet kan du hitta nya aspekter på ditt jobb, som du kanske inte har tänkt på.
  • Jobba som mentor. Det kan ge ny mening åt ditt gamla jobb. Att lära ut saker är också ett sätt att förkovra sig inom sitt gebit.
  • Fira det du har åstadkommit. Gör inte bara en att-göra-lista utan även en jag-har-gjort-lista. Det kanske inte är några märkvärdigheter, men det känns bra i själen att begrunda det som faktiskt blev gjort också. Dessutom kanske det ger en vink om vad det är du tycker om att göra för att kunna skapa förändring.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap