Regeringen: "Vi måste satsa på ingenjören"

2012-04-19 12:35  

Praktikplatser är lockbetet i en bred satsning från regeringen och näringslivet. Regeringen satsar 100 miljoner kronor i Tekniksprånget.

Under torsdagen presenterade utbildningsministern Jan Björklund en ny satsning för att få fler ungdomar att vilja bli ingenjörer.

Tekniksprånget heter satsningen som riktar sig till ungdomar som gått ut gymnasiets naturvetenskaps- eller teknikprogram med godkända betyg. Den som antas blir junior trainee på ett teknikintensivt företag. Praktiken är fyra månader lång och ger praktikanten lön och kvalificerad handledning.

– Lönen är avtalsenlig och ligger på 13 500 kronor i månaden, sade  Jan Björklund under en presskonferens på Rosenbad.

Regeringen avsätter 100 miljoner kronor på projektet under en treårsperiod. Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) administrerar satsningen medan näringslivet står för lön och handledning.

– Det är bekymmersamt att intresset att bli ingenjör är så lågt. Min bedömning är att ämnet matematik skrämmer bort många. Det uppfattas som svårt och krångligt, sade  Jan Björklund.

– Man kanske kan fråga sig varför vi vänder oss till de som läst natur och teknik. De har ju redan visat sitt intresse. Men får få av dessa väljer att fortsätta sin karriär inom industrin, fortsatte  Jan Björklund.

Utbildningsministern förtydligade att intresset för att bli civilingenjör är tillfredställande. Det handlar snarare om det låga intresset för att bli högskoleingenjör.

– Jämfört med 1990 har antalet examinationer mer än halverats, sade han.

Jan Björklund tillade att vi dras med en farlig attityd i samhället.

Vad menar du med det?

– Det finns en syn att industrin hör 1900-talet till. Men vi måste förstå att industrin är lika viktig nu. Sverige är en industrination. Och utan ingenjörer påverkas företagen och därmed vår ekonomi. Det är farligt, säger  Jan Björklund till Ingenjörskarriär.

Tekniksprånget är en bred satsning där regeringen samarbetar med bland annat IVA och näringslivet.

– Vi är mycket bekymrade över det låga intresset. Svenska ingenjörer är bra men inte tillräckligt många, sade Björn O. Nilsson, vd på IVA under presskonferensen.

Satsningen på unga ingenjörer kan hjälpa ingenjörsbristen på lång sikt. Men hur ser ni på de stora pensionsavgångarna där en massa erfarenhet försvinner?

– Ja, du har en poäng. Fram till 2020 är pensionsavgångarna stora. Det är något som näringslivet jobbar med att lösa redan i dag, säger Björn O. Nilsson till Ingenjörskarriär.

För läsåret 2012/2013 finns cirka 1 000 praktikplatser att söka. Planen är att antalet platser ska vara 5 000 per år till 2015.

Antagningen till den första omgången praktikplatser har precis öppnat på www.teknikspranget.se

Fakta / Tekniksprånget

Tekniksprånget föddes efter initiativ och finansiering av Industrivärden och Nordstjernan.

I budgetpropositionen för 2012 avsatte regeringen en ram på 100 miljoner kronor över tre år för projektet.

Medverkande företag hittills är Volvokoncernen, Ericsson, Sandvik, NCC, SCA, SSAB, Ramirent, Vattenfall och IBM.

Stefan Nordberg

Mer om: Din utveckling

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap