Psykisk ohälsa underskattas av chefer

2012-04-20 12:30  
Socialstyrelsen bedömer att 20 till 40 procent av Sveriges befolkning lever med psykisk ohälsa. Foto: Colourbox

Vid långtidssjukskrivningar är psykisk ohälsa den främsta orsaken. Men kunskapen om detta brister hos chefer, visar en ny undersökning.

Varannan chef underskattar antalet människor med psykisk ohälsa. Det visar en ny undersökning, gjord av den nationella kampanjen Hjärnkoll.

Mer än varannan chef med personalansvar tror att tio procent eller färre av deras anställda kommer att utveckla psykisk ohälsa någon gång under sitt yrkesliv.

– Samtidigt har Socialstyrelsen bedömt att 20 till 40 procent av Sveriges befolkning lever med psykisk ohälsa, säger Richard Bracken, projektledare på Hjärnkoll.

Psykisk ohälsa är den främsta orsaken bakom långtidssjukskrivningarna och den näst vanligaste orsaken till de kortare sjukskrivningarna i Sverige. Men studien visar att chefer ofta är dåligt förberedda för att hantera detta. Många chefer vet till exempel inte om företaget har rutiner för att hantera psykisk ohälsa.

– Chefers kunskapsnivå spelar en viktig roll när en anställd utvecklar psykisk ohälsa och då man senare ska tillbaka i arbetet, säger Richard Bracken.

Vad är psykisk ohälsa?

– Det är en bred samhällsförklaring. Det kan handla om psykiska sjukdomar som autism, depression eller tvångssyndrom. Men det kan också vara icke diagnostiserade saker men som ändå ger stora problem i vardagen, som stress till exempel.

Vad kan man som chef och arbetsgivare göra för att undvika psykisk ohälsa?

– För det första handlar det om breda insatser. Det handlar om att skapa ett bra arbetsklimat där medarbetarna känner sig trygga. Det handlar också om att folk har rätt kvalifikationer för sina uppgifter. Annars är just det ofta stressframkallande.

– När psykisk ohälsa inträffar så gäller det att identifiera det så tidigt som möjligt. Bland annat genom att fråga. Och ett öppet arbetsklimat gör att medarbetaren vågar prata.

Undersökningen

Undersökningen har gjorts av Novus och Centrum för Evidensbaserade Psykosociala Insatser (CEPI) på uppdrag av kampanjen Hjärnkoll.

429 chefer med personalansvar har deltagit i undersökningen.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap