Pensionärerna är karriärsugna

2015-04-10 12:44  
31 procent av de som fyllt 65 uppgav att de skulle kunna tänka sig att fortsätta arbeta om de byter yrkeskarriär. Foto: All over press

En tredjedel av svenskarna kan tänka sig att fortsätta jobba efter 65, om de byter yrkeskarriär.

Svenskarna blir bara äldre – och friskare – vilket gör att många äldre i dag vill hålla sig sysselsatta. Det finns också en nyfikenhet bland äldre att prova på nya saker, säger Johan Brun, medicinsk direktör på Pfizer.

I en undersökning uppgav 19 procent av de som fyllt 65 att de fortfarande arbetar. Ytterligare 22 procent som passerat pensionsåldern skulle vilja arbeta.

Men majoriteten svenskar kan inte tänka sig att fortsätta jobba efter 65. Bland de som inte uppnått pensionärsåldern svarade bara sex procent att de kan tänka sig jobba heltid, 21 procent deltid och sju procent ideellt- efter 65.

Samtidigt svarar 31 procent att de skulle kunna tänka sig att fortsätta arbeta om de byter yrkeskarriär. Bland de som är över 65 år svarade 24 procent ja till karriärskifte.

Älska att åldras

  • Undersökningen utfördes 2014 av TNS Sifo på uppdrag av Phizer.
  • Totalt genomfördes 1 879 intervjuer inom målgruppen 16-79 år.
  • Data samlades in genom en kvantitativ webbpanelsundersökning.
  • För två år sedan presenterade ålderspensionsutredningen ett förslag att stegvis höja gränsen för att få börja ta ut pension från 61 till 63. Det föreslogs även att rätten att stanna kvar på sin arbetsplats skulle höjas till 69 år.

Katarina Juréen

Mer om: Karriär Pension

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap