Orka träna fast det är mörk

2013-11-11 10:02  
Ibland känns vägen från tv-soffan till gymmet lång. Här är 17 motivationstips. Foto: Colourbox

Höstmörker. Kylan nafsar i kinderna. ”Kryp upp i soffan efter jobbet”, frestar rösten. Hur får man tyst på den? – Bästa sättet är att skaffa en träningspartner, säger hälsopedagogen Josefine Gustafsson.

Här ger hon knep för att komma över hindren och få till träningen mellan jobb och mörker.

Sjutton tips:

1. Det är mörkt.

Kanske du kan träna före jobbet eller på lunchen. Springa? Finns det elljusspår i närheten? Pannlampa är en variant. Eller spring på löpband på gymmet.

2. Jag behöver inte träna.

Kondis är färskvara, alla behöver alltid träna. Träning håller dig borta från sjukdomar, till exempel högt blodtryck och hjärt-kärlsjukdomar.

3. Jag vet inte när jag ska äta.

Helst ett ordentligt mål två timmar före ett hårt träningspass. Ät efteråt inom 30 minuter. Om du ska träna hårt nästa dag är det viktigt fylla på med både protein och kolhydrater: ett glas mjölk och en banan. Annars räcker det med protein: två glas mjölk eller keso, några skivor kalkon eller kyckling. Det finns många sorters ”proteinbars” och drycker, kolla innehållsförteckningen noga, det brukar vara mycket socker i.

4. Jag har ingen motivation.

Skaffa ett mål. Anmäl dig till ett lagom utmanande lopp. Sätt upp delmål så att du håller i hela vägen. För träningsdagbok så ser du bättre dina resultat.

5. När det är kallt börjar min gamla knäskada att värka.

Jättebra om du kollar upp din skada. I de flesta fall kan man träna upp muskulaturen kring sin svaghet och bättre använda kroppen. Det finns knäskydd på apoteket för extra värme. 

6. Jag har för dålig kondis.

Börja med små doser. Överansträng dig inte om du inte har tränat på väldigt länge. 

7. Jag är för tjock.

Köp träningskläder som du trivs i. Vill du gå ner i vikt är träning bra även om du inte lägger om kosten.

8. Jag har ingenstans att hänga kläderna på jobbet.

Stoppa dem i en plastpåse och ta hem och tvätta.

9. Jag hann inte packa träningskläderna.

Just den dagen kan du gå hem i stället för att ta bussen eller gå av några hållplatser tidigare.

10. Det är kö till duschen på gymmet.

Ta med överdragskläder och duscha hemma eller på jobbet.

11. Det är för dyrt.

Det finns gym som kostar 200 i månaden, fundera på om det finns något annat du kan avstå från. Utegym är gratis. Du kan köpa ett gummiband och göra en massa styrketräning med hemma. 

12. Jag orkar inget när jag väl har kommit hem.

Ät mellanmål och gör något direkt efter jobbet innan du åker hem och fixar med middagen.

13. Jag håller på att bli sjuk.

Det är väldigt viktigt att lyssna på sin kropp. Ont i halsen kan leda till allvarliga sjukdomar. Men hellre en promenad än att helt hoppa över

träningen.

14. Jag spyr på att träna jämt.

Precis som med balansen mellan jobb och fritid gäller det att hitta en nivå där du inte ger upp eller överanstränger dig och får en skada. Tänk igenom hur mycket du klarar av och sätt upp rimliga mål, som inspirerar dig.

15. Det är tråkigt.

Försök att hitta något som är roligt, annars lär det rinna ut i sanden. Du kan börja promenera, gärna med en kompis. Det är bevisat att om man tränar tillsammans med någon så stöttar man varandra. Samma gäller en personlig tränare, har du bestämt en tid skippar du den sällan.

16. Jag känner mig missanpassad bland alla snygga gymmänniskor.

Det viktigaste är att hitta en träningsform som du gillar. Sedan får du testa dig fram till ett gym där du känner dig trygg. Vissa har en avdelning för bara kvinnor, andra lånar ut kläder så att alla är likadant klädda.

17. Det är stressigt att passa tider.

Det bästa är att hitta en rutin. Gör passet till en del av tillvaron, låt inget annat gå före. Det är en investering i din kropp som du ska leva med hela livet.

 

Elisabeth Vene

Mer om: Motion Hälsa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap