Öka prestationen genom att pausa

2014-08-18 11:44  
Foto: Colourbox

Struntar du i att ta rast när du har flyt, för att du tror att det är effektivt? Då tror du fel. Forskning visar att vi inte kan koncentrera oss hur länge som helst.

När man är mitt uppe i ett arbete och har flyt vill man bara fortsätta. Att ta paus då känns som om man skulle tappa kraften. Fast i själva verket är det tvärtom. Att pausa är tricket för att prestera maximalt. Det låter som en motsägelse. Men hjärnan är inte konstruerad för att vara oavbrutet fokuserad hela dagen, skriver ledarskapsexperten Ron Friedman i sin blogg på Harvard Business Review.

-Det spelar ingen roll hur engagerade vi är i det vi håller på med, hjärnan kommer att tröttna.

Det inte säkert att symtomen är så talande som gäspningar och sömndurr i huvudet. Det som händer är att vi blir mer lättdistraherade och tappar tråden.

Genom att ta paus fyller vi på energin. Produktiviteten och kreativiteten ökar, förmågan att fatta beslut förbättras.

Med paus menas att göra något helt annat än att stirra in i datorskärmen. Hänga på Facebook duger inte, det ska helst vara något fysiskt.

-Du kommer att känna dig uppiggad. både för att du har låtit hjärnan vila och för att hjärtfrekvensen ökar av fysisk aktivitet, skriver Ron Friedman.

Utmaningen är att lyckas ta sig tid att pausa.

-För in två 15-minutersraster i kalendern, en på förmiddagen och en mitt på eftermiddagen, är Ron Friedmans förslag.

Så kopplar du av från datorn

Ta en promenad eller passa på att uträtta ett ärende.

Stretcha, gärna till musik.

Gå och fika med en kollega.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap