Medarbetarna kan ge mer - med rätt chef

2012-12-03 13:00  
Liz Wiseman

En förstärkande chef kan fördubbla sina medarbetares kapacitet. Och de blir bara gladare, lovar ledarskapsexperten.

Grovt räknat finns det två sorters chefer: de som förminskar sina medarbetare och de som utgår från att alla kan mer. Det anser managementexperten Liz Wiseman, vd på amerikanska The Wiseman Group, ett amerikanskt centrum för forskning kring ledarskap och utveckling.

Det är lockande att söka externt när företaget behöver ny kompetens. Men den smarta chefen inser att det är billigare att kolla internt först. Den eftersökta kompetensen kan finnas hos en medarbetare nära dig, påpekar Liz Wiseman i ett blogginlägg på Harvard Business Review.

Forskning på The Wiseman Group visar att många chefer bara utnyttjar sina medarbetares kapacitet till 48 procent. Medan "förstärkarcheferna" i den undersökningen fick ut dubbelt så mycket av de anställda.

Det viktigaste i upptäckten var att medarbetarna blev gladare av att bli rejält brukade, "en smula tröttande, men så totalt stimulerande", lyder omdömet.

I en uppföljande studie fick forskarna fram att chefer i genomsnitt bara använde 66 procent av den totala kapaciteten.

Det handlar inte bara om slöseri med lönekostnader, det största problemet är att de största talangerna lämnar företaget om de underutnyttjas. Medan de mindre säkra, desillusionerade medarbetarna stannar kvar och sprider dålig stämning.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap