Lyckliga medarbetare - en vinstlott

2013-02-13 09:34  
Roland Gustavsson Foto: Wise Group

Vägen till ett lyckligt liv går ofta via ett bra jobb. Men då måste en rad krav uppfyllas, visar en ny undersökning. Och lönen tycks inte alltid vara viktigast.

Den näst viktigaste faktorn för att uppnå lycka i livet är ett tillfredsställande jobb. Bara hälsan är en viktigare faktor. Det visar en ny undersökning från Wise Group som låtit cirka 5 000 människor svara på frågor om lycka.

Vad krävs då för att en arbetsplats ska upplevas som attraktiv och tillfredställande?

Undersökningen pekar på följande punkter, i prioriterad ordning:

1. Att kunna utvecklas i jobbet.

2. Att vara stolt över sitt företag/sin organisation.

3. Att vara nöjd med sin egen arbetsinsats.

4. Att ha ett meningsfullt jobb.

5. Att ha kul på jobbet.

Som arbetsgivare är detta viktigt att ha i åtanke.

– Lyckliga medarbetare blir mer produktiva och kreativa. Dessutom vill både kollegor, leverantörer och kunder arbeta med personer som utstrålar lycka, säger Roland Gustavsson, vd på Wise Group och fortsätter:

– Cheferna är nyckelpersonerna för att uppnå en bra arbetsmiljö. Till exempel kan medarbetarna utvecklas genom att de får allt fler utmanande uppgifter och växande ansvar. Ska medarbetarna våga det är det viktigt att det är okej att göra misstag.

Wise Group konstaterar att storleken på lönen är nästintill oviktig när det handlar om lycka på jobbet. Huvudsaken är att lönen upplevs rättvis och motsvarar prestationen på jobbet.

Är inte det något som man kan säga när man har en bra grundlön?

– Lönenivån slutar påverka den upplevda lyckan när man upplever att man har pengar så att man klarar sig. Enligt lyckoforskaren Bengt Brülde gick brytpunkten kring 30 000 kronor i månaden 2010, säger Roland Gustavsson.

Läsare har i andra artiklar poängterat att lönen blir viktigare ju mer oinspirerat jobbet är. Om man till exempel sorterar brev och tycker att det är tråkigt så blir lönen viktigare. Vad tänker du kring det?

– Det är rätt. Ett arbete som man uppfattar som mindre meningsfullt, kombinerat med låg lön, utförs säkerligen inte på bästa sätt. Har man ett kul, meningsfullt och utvecklande jobb, med en lön som man klarar sig på blir inte lönen drivkraften.  Lönen måste dock upplevas som rättvis.

Hur ska arbetsgivare veta vad de olika medarbetarna uppfattar som kul, eller vad som gör en stolt?

– Det varierar mycket från person till person, beroende på livssituation. Du måste fråga, i medarbetarundersökningar och i dialog mellan chef och medarbetare.

Svaren på era frågor påverkas väl av vilka man frågar? Folk som jobbar deltid kanske prioriterar fritiden. Eller folk som upplever att de har ett tråkigt jobb kanske väljer att fokusera på fritiden.

– YouGov genomförde undersökningen. Vi har svar från 5 000 personer, svaren är representativt för svenska folket. Vi kan inte dela upp undersökningen på det sätt du efterfrågar, men det skulle vara intressant.  

Utifrån undersökningen ger också Roland Gustavsson tips på hur man ska tänka som jobbsökande, för att säkerställa att man hamnar hos rätt arbetsgivare. Det handlar bland annat om att läsa på om företaget, träffa så många som möjligt under en rekryteringsprocess och ta en titt på arbetsplatsen i samband med intervjun.

Roland Gustavsson tips för att hamna rätt:

För den arbetssökande:

• Läs på om företaget via sociala medier och fundera på om det passar dig.

• Träffa så många som möjligt under rekryteringsprocessen.

• Fråga om du får ta en titt på kontoret i samband med intervjun, känn av stämningen och fundera på om du skulle trivas i den miljö du ser.

• Fråga om du får träffa en eller flera i teamet.

• Fråga alla du möter hur är det att jobba just där?

• Fråga teamet om utvecklingsmöjligheter.

När du fått jobbet:

• Ta för dig socialt.

• Var intresserad, påläst och engagerad.

• Bjud på dig själv. Då blir det roligare, du syns mer och får utvecklingsmöjligheter.

Undersökningen

Är genomförd bland män och kvinnor i åldern 18-74 år i Sverige under perioden 4-11 maj 2012 via YouGov Sveriges Internetpanel.

Dessa utgör ett representativt urval av den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.

Totalt har 5 049 personer genomfört undersökningen.

Wise Group AB är moderbolag i en koncern som äger, startar och utvecklar specialistbolag inom rekrytering, konsultuthyrning och HR/Personalområdet.

Källa: Wise Group.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap