Låt inte lusten styra

2013-08-23 13:00  
Robert Seton Foto: Vägvisarna

Viljan är lätt att förväxla med lusten. Det går att träna upp sin förmåga att känna skillnaden.

Det kräver övning och uthållighet att få grepp om sin vilja. Till skillnad från lusten, som är reaktiv, hänger viljan ihop med behoven.

– Ju bättre kontakt du får med dig själv och dina behov, desto tydligare blir det vad du vill. Viljan, om jag får uttrycka mig filosofiskt, är själens uttryck. Det säger psykologen Robert Seton, relationsexpert på Vägvisarna. Han rekommenderar att man börjar i liten skala med små vardagsval.

Till exempel vad du ska äta till lunch.

– Känn efter ordentligt vad det är som verkar gott. Gå utanför det spontana reaktiva. Vänd uppmärksamheten inåt. Kanske en halv portion räcker, kanske sallad och inte spagetti. Så småningom lär du dig känna dina behov och då försvinner den omedelbara lusttillfredsställelsen. För den som bara har sin lust att gå på är fällan öppen hela tiden.

Att träna viljan handlar om att motstå destruktiva impulser. Ignorera de läckra bakelserna i bagerifönstret. Inte ta om av den goda maten. Robert Setons enkla råd är att vänta i två minuter innan du tar för dig.

– Glöm inte att njuta av segern över dina impulser när du lyckas och slå inte in skallen på dig själv när du misslyckas. Det kommer fler tillfällen.

En luring är att blanda ihop viljan med vanan. Många både agerar och känner vanestyrt. Det finns gott om träningstillfällen i vardagslivet och det handlar om att göra tvärtom. I stället för att som vanligt ta en tablett mot huvudvärken kanske du inser att du egentligen är törstig och att det är därför du har ont i huvudet.

Robert Seton tycker att meditation är en bra metod att komma i kontakt med sin vilja.

– Det pågår otroligt mycket i skallen. Det du lär dig är att notera dina impulser och inte göra något åt dem.

Mat dövar känslor

Många äter för att dämpa sina känslor. Den som egentligen är jätteförbannad på någon och inser det kan skälla ut personen i tankarna eller gå undan och skrika högt, så kanske suget går över, enligt psykologen Robert Seton.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap