Låt de vilda idéerna flöda

2015-02-06 10:07  

Innovationer och entreprenörskap kan skapa framgångsrika företag. Samtidigt är många rädda att ta ut svängarna och riskera att misslyckas på jobbet. Men det finns knep för att skapa en kultur som främjar kreativitet och innovationer - vi ger dig experternas bästa tips.

”Många ingenjörer vill bli entreprenörer.” Orden kommer från Skypemiljardären och superentreprenören Niklas Zennström. Men alla vill inte starta eget, utan föredrar att vara anställda och låta kreativiteten flöda innanför trygga väggar. Om de hittar en arbetsgivare som förstår att värdesätta dem.

– Ingenjörer är bra på att lösa problem. Om de dessutom har någon form av entreprenörserfarenhet kan de bli väldigt värdefulla för sin arbetsgivare. Problemet är att kreativitet och innovation tenderar att bli ganska rörigt och inte särskilt effektivt, säger Terrence Brown, professor i entreprenörskap och innovation på KTH i Stockholm.

Att tillåta misslyckanden är en del i att skapa en företagskultur som främjar innovationer, menar han. Annars vågar inte de anställda testa nya saker och kreativiteten dör.

– Det är enkelt att säga att man tillåter medarbetare att misslyckas. Men det enda folk kommer ihåg är att Sven, som misslyckades med något förra året, fick sparken. Där måste cheferna själva visa att det är okej, för folk tror inte på vad de säger utan bara på vad de gör, säger Terrence Brown.

Ett företag där innovationer och utveckling är kärnverksamhet är Delphi. De har 19 000 ingenjörer anställda i hela världen och utvecklar bland annat högteknologiska säkerhetssystem till bilindustrin – exempelvis till Volvo.

– När man jobbar för att bryta ny mark och hitta helt nya lösningar, så blir det inte alltid rätt första gången. Vi arbetar systematiskt med dokumentation och analys, så vi inte gör samma fel igen. Det driver utvecklingen framåt och är en del av innovationsprocessen, säger Sarah Wills Carlsson, chefsingenjör på Delphi Electronic Controls i Sverige.

Energikoncernen Eon arbetar också strategiskt för att ge personer som utvecklar nya idéer och affärsområden stort utrymme. Till exempel genom en medveten blandning av innovationsprojekt.

– Det är viktigt för oss att ge utrymme för idéer. Det handlar om att ha en systematiserad syn på processen – men systemen får inte ta död på de vilda idéerna. I slutänden kan det vara de som är mest värdeskapande, säger Mattias Örtenvik, chef för Sustainable City på Eon Sverige.

 

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

 

Så skapar du en innovationsvänlig miljö – 5 tips från experterna

  1. Visa att det är okej att misslyckas. Det måste börja från toppen, med cheferna.
  2. Våga anställa talangfulla entreprenörer. Du behöver inte vara orolig att de försvinner med de bästa idéerna. De flesta stannar. Om de ändå drar så har de tillfört värde den tid de var anställda.
  3. Låt medarbetarna få fokusera på det de tycker om och det de är bra på – då blir de kreativa och engagerade.
  4. Värdesätt olikheter och mångfald. Blanda människor med olika intressen och kompetenser för att skapa dynamiska arbetsgrupper.
  5. När du rekryterar: Leta aktivt efter personer som brinner för innovation och problemlösning. De blir värdefulla medarbetare.

Källor: Terrence Brown, Sarah Wills Carlsson, Mattias Örtenvik

Anna Hjorth

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap