Jobbfällan: Tekniken som stjälper dig

2014-11-06 13:29  

Helena Tobiasson på KTH prisas för sin metod för att skapa fysisk rörelse på jobbet. ”Vi har utvecklat teknik som underlättar för mycket för oss.”

5 frågor till Helena Tobiasson, doktorand vid Kungliga Tekniska högskolan och sjukgymnast med en magisterexamen i ergonomi, som har tilldelats årets Levipris för sin metod fysisk rörelse-sketching.

1. Vad är rörelse-sketching?

– Fysisk rörelse-sketching är ett sätt att lyfta fokus från själva teknik- och produktutvecklingen till att inkludera vilka rörelser som är möjliga med produkterna. Vi glömmer ofta bort att vi bör designa för att rörelse ska finnas i vår vardagliga aktivitet.

– I många yrken är den fysiska rörelsen monoton, liten och har avlastats till stor del av teknik. Man ges inte tillfälle att ta i, och det gör det svårare rent fysiskt att slappna av. Vi har utvecklat teknik som underlättar för mycket för oss. Det skapar ohälsa. Inte tekniken i sig, utan vårt sätt att interagera med den. Fysisk rörelse-sketching använder kroppens rörelseförmåga som ett material för att utveckla informations- och kommunikationsteknologi.

2. Hur kom du på metoden?

– Jag har undervisning på KTH i designsammanhang. När studenterna jobbar med att gå ut i verkligheten och tillsammans med användare diskutera nya produkter så hörde jag att diskussionerna var väldigt kroppslösa.

3. Hur använder du metoden?

– Jag använder den i undervisning. Studenterna använder den i sina fältdiskussioner, de har sagt att det hjälper dem att inkludera kroppens rörelser i idéarbetet.

4. Vad betyder det för dig att få Levi­priset?

– Jag blev väldigt glad och förvånad, och imponerad över att de vågade ge priset till en metod som inte är helt validerad än. Jag tror och hoppas att de ser ett värde i frågeställningarna, att diskutera och reflektera över värdet av kroppen i våra vardagsliv. Inte bara som en hälsobarometer, kroppen är ju också vårt upplevelseinstrument. Jag vill att vi ska börja titta på vår egen livsmiljö och se hur vi bjuder in kroppen, hur vi låter våra egna kroppar vara delaktiga. Vi pratar mycket om hållbarhet i dag, vi bör även inkludera oss själva i den diskussionen.

5. Vad ska du göra för prispengarna?

– Jag lovade priskommittén att jag ska åka skidor, för jag har själv skött mig väldigt dåligt. Jag har suttit stilla och skrivit avhandling. Men jag ser fram emot en framtid där jag får ta i lite mer, även i mitt jobb.

 

Anna de Lima Fagerlind

 

 

Gilla ingenjörskarriär på Facebook

Teknik för hälsan prisas

  • Arbetsmiljöut­märkelsen Levipriset är uppkallat efter stressforskaren Lennart Levi, grundare av Stressforskningsinstitutet, och ges ut av Sveriges Ingenjörer.
  • Syftet med priset är att stimulera kvaliteten i undervisningen om arbetsmiljöfrågor och om sambandet mellan hälsa och effektivitet.
  • Priset ska årligen tilldelas en person/personer som arbetar på, eller har nära samarbete med, svenskt tekniskt universitet eller teknisk högskola.
  • Vinnaren får en prissumma på 30 000 kronor.

Källa: Sveriges Ingenjörer

Mer om: Motion Ergonomi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap