Jobba övertid förstör för alla

2015-04-20 09:06  
Foto: Alamy

Utmattning har en förödande inverkan på förmågan att läsa av omgivningen och fatta beslut. ”Övertidsarbete är kontraproduktivt. Det förstör för både chefer och medarbetare”, säger socialpsykologen.

Den som är utarbetad och kraftlös tenderar att uppfatta omvärlden på ett negativt sätt. Glada miner förefaller neutrala, neutrala ansikten liknar surpuppor, skriver psykologen Ron Friedman i Psychology Today.

Tröttheten gör människan lättretlig och snar att agera på negativa impulser. Omdömet försämras, vilket gör det svårare att fatta vettiga beslut i komplexa frågor.

- Sömnbristen, som kommer av för mycket övertidsarbete, hindrar dig från att se klart och hitta kreativa lösningar, varnar Ron Friedman.

I början kan det vara gynnsamt för karriären att jobba över och vara ständigt nåbar, skriver Friedman. Då handlar det om att visa sig duktig som individ. Men risken är att det myckna arbetandet blir en del av identiteten. Och så fort som du träder in i en ledarroll är det överdrivna jobbandet direkt kontraproduktivt.

- Plötsligen är ditt beteende inte längre din ensak. Alla kollar hur chefen gör. Med ditt uppförande signalerar du att du förväntar dig att omgivningen också ska jobba över.

Om detta nu hade lett till fantastiska resultat – men det är precis tvärtom. Folk får bara ont i magen och huvudvärk.

Vad ska då en inbiten arbetsnarkoman ta sig till för att bli ett bättre föredöme?

Börja i liten skala, råder Friedman, den som är överambitiös är dömd att misslyckas.

- Pröva till exempel att lägga undan din smartphone när du kommer hem, så att du inte frestas att kolla mejlen hela tiden.

Skicka heller inga mejl utanför arbetstid. Lär dig att programmera dem så att de åker i väg först nästa morgon, skriver Ron Friedman.

Han föreslår att du skaffar dig en fritidsaktivitet, något som du tycker om och ser fram emot.

- Då känner du att du vinner något i stället för att förlora. Dessutom stimuleras din tankeverksamhet av att byta perspektiv.

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

 

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap