Jo, du kan sova för mycket

2015-06-01 08:25  
Dålig sömn är ett av vår tids största och vanligaste folkhälsoproblem. Men på sommaren sover vi bättre, fastän vi sover mindre. Foto: Cultura Creative (RF) / Alamy

Fågelsång och morgonsol. Så här års blir det allt svårare att sova. Men det gör inte så mycket. <br/>– Sömnbrist är lättare att klara på sommaren på grund av ljusets uppiggande förmåga, säger sömnexperten Arne Lowden.

Många som har sömnproblem under den mörka årstiden sover jättebra på sommaren, berättar Arne Lowden. Det som händer är att man blir piggare av allt ljus, och det maskerar sömnbristen.

– Man kanske också sover mer effektivt på sommaren. En kort god sömn kan vara minst lika bra som en lång dålig, säger Arne Lowden, sömnexpert och forskare på Stressforskningsinstitutet.

För att sova bättre ska du tanka så mycket morgonljus som möjligt, säger Arne Lowden. Det dämpar melatoninpåslaget och gör dig pigg. Dygnsrytmen får en signal om att tidigarelägga utsöndringen av hormonet melatonin, som gör dig sömnig på kvällen.

– Vänta med solglasögonen till lunch.

Så här års börjar det bli ljust också kvällstid. Det är väl drastiskt att dra för gardinerna mot den vackra vårkvällen, tycker Arne Lowden. Däremot ska du se upp med skenet från paddan och mobilen. Det är blått, precis som dagsljuset.

– Vi får för mycket ljus i vår vardag, speciellt på kvällarna. Vi är egentligen byggda för 12 timmars ljus, men får kanske 16 timmar. Kroppen förbereder hjärnan för sömn genom att producera melatonin. Får den blått ljus hindras melatoninpåslaget. Du blir inte sömnig och går inte och lägger dig.

Varför sover vi så dåligt?

– Stressen vet vi är en jättestark faktor. Den beror på det högpresterande samhälle vi har byggt upp. Det finns också många genetiska faktorer. Men ett stort sömnproblem i arbetslivet är udda arbetstider.

Hälften av befolkningen känner skillnad på humöret och energinivån olika årstider.

– Vi vet att det är kopplat till dagsljusintaget. Säsongsstyrd depression är vanligare på vintern än på sommaren.

Sov gott påsommaren: 5 tips

  1. Mörkläggning är bra för sömnkvaliteten, ljuset stör hjärnan. Hjälper även mot värmen. Sovmask som komplement, det går att vänja sig, liksom vid öronproppar mot fågelsång och trafikbuller utanför det öppna fönstret.
  2. Avslappningsövningar hjälper kroppen att avleda hjärnans uppmärksamhet från bekymmer och oro.
  3. Motion ger bättre sömnkvalitet, men helst inte timmarna innan du ska sova.
  4. Har du sömnproblem behövs regelbundenhet för att kroppens klocka ska gå rätt. Lägg dig samma tid, gå upp samma tid.
  5. Om du behöver en kvarts tupplur för att orka jobba natt är det bra att ta en kopp kaffe först, då har koffeinet kickat in lagom tills du vaknar.

 

Sömnbrist hindrar karriären

Om det syns på dig att du inte är utvilad finns risk för att du blir sämre behandlad i arbetslivet. Forskning vid Stockholms universitet visar att omgivningen uppfattar en utvakad person som mindre hälsosam och därmed mindre attraktiv, vilket kan leda till felaktiga slutsatser om personens kompetens.

Källa: Studien Cues of Fatigue: Effects of Sleep Deprivation on Facial Appearance.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap