"Jag gick fram som en ångvält"

2012-04-23 14:02  

Tysta skidspår, och pulsen mitt i Stockholm. Kontrasterna är viktiga för Sweco Sveriges färska vd Åsa Bergman, som nyligen tog hem titeln Årets ledarskapsutvecklare.

Åsa Bergman, 44, har varit Sweco trogen. Här har hon jobbat sedan hon tog examen som civilingenjör, väg och vatten, på KTH i Stockholm. Det var för mer än 20 år sedan och det har lönat sig. I mitten av januari blev hon vd för Sweco Sverige.

Men allt började med en slump.

- Som student var det bara Skanska och FFNS, arkitektföretaget som numera ingår i Sweco, som bjöd oss på lunch. Jag kunde inte gå på Skanskas lunch men träffade FFNS. Efter lunchen ringde de och frågade om jag ville jobba där och på den vägen är det, säger hon.

Inte för att allt är slump i Åsa Bergmans liv. Hon beskriver sig själv som pappas flicka. Pappan som också var ingenjör hemma i Vetlanda. Redan som 13-åring hjälpte hon till med småjobb på hans företag. Att hon skulle bli ingenjör var därför självklart.

På Sweco har hon jobbat med det mesta, bland annat som projektledare och projektör. 1999 flyttade hon till Östersund då hon utsågs till regionchef för Swecos projektledare i norra Sverige.

- Jag har hela tiden fått nya utmaningar och haft chefer som har sett mig. De har uppmärksammat saker som jag gjort bra och coachat mig när jag gjort någonting mindre bra. De har visat att de bryr sig om mig.

Har du planerat din karriär eller har saker bara hänt?

- Utifrån kan det se ut som om jag har planerat min karriär men det fungerar inte så. Däremot har jag brunnit för det jag har hållit på med. Sedan ska jag inte sticka under stol med att ju längre jag har kommit i karriären, desto mer målmedveten har jag blivit, säger hon.

Oavsett vad hon har gjort så har hon blivit kvar i Östersund. Här har hon rotat sig med två barn och ett hus, bara några hundra meter från stadens enorma skidanläggning med flera mil spår. Något som hon utnyttjar så fort hon får möjlighet. Och det har aldrig varit aktuellt att flytta härifrån.

- En grundförutsättning för att ta mitt nuvarande jobb var att jag kunde bo kvar. Här har jag min familj. Det är nära till naturen, stillheten och dagis. Till de som tvivlar brukar jag säga att de ska flyga hit, kliva ut från flygplanet i strålande sol och möta tystnaden, säger hon.

I genomsnitt jobbar Åsa Bergman en dag i veckan i Östersund. Resten av arbetstiden spenderar hon i Stockholm. När Ingenjörskarriär träffar henne har hon varit vd i ungefär en månad. Tillsammans med ett par hundra medarbetare huserar hon i tillfälliga lokaler mitt i huvudstaden. Hemkontoret, en klassisk profilbyggnad i Stockholm med utsikt över Riddarfjärden, håller på att renoveras.

Varje dag är packad med möten, från morgon till kväll. Men så leder hon också en verksamhet med över 3 000 medarbetare fördelat på ungefär 50 kontor runt om i landet. Makten har inte gått obemärkt förbi. Förutom att tidningen Rum nyligen utsåg Åsa Bergman till en av Sveriges tre mäktigaste personer inom arkitektur och design, så är hon också en färsk vinnare av titeln Årets ledarskapsutvecklare. Arbetsmarknadsministern Hillevi Engström delade i mars ut priset till Åsa Bergman på en gala, anordnad av organisationen Ledarna.

Du har sagt att du är intresserad av ledarskap. Varför det?

- Därför att det är nyckeln till ett företags framgång. Och det är ett mångfacetterat ämne som jag fick kunskap i sent. Tidigare gjorde jag saker som gick bra men förstod aldrig varför.

- Koncernledningen gav mig för några år sedan uppdraget att sätta det goda ledarskapet i Sweco. Innan hände det att vi befordrade duktiga tekniker som inte var så intresserade av ledarskapsfrågor. Då blir det inte bra. Det arbetet gav mig insikter om mitt eget ledarskap.

Vad upptäckte du om dig själv?

- Jag har inte ett så bra tålamod, vilket i och för sig kan vara en styrka eftersom jag vill att saker ska hända. En annan svaghet är att jag sent har förstått att avstämningar förbättrar ett projekt. Det är fortfarande saker som jag aktivt måste tänka på för att komma ihåg.

Åsa Bergman påpekar att hon också har styrkor som chef. Hon är bra på att delegera uppgifter, framförallt sådant som hon inte tycker är så roligt. Som administrationsuppgifter, till exempel. På hennes skrivbord ligger små högar av papper och broschyrer.

- Jag är en person som samlar på papper. Min företrädare hade aldrig högar på sitt bord men det har jag, trots att jag får hjälp, säger hon.

Okej, du är bra på att delegera. Fler styrkor?

- Jag är bra på att plocka fram det bästa ur individen.

Det låter lite som en klyscha.

- Jag har alltid jobbat i team. Om alla bidrar med det dem är bäst på, och är lyhörda, är det som att vi plockar russinen ur kakan och allt blir extra bra. Om jag förklarar det så blir det inte lika klyschigt.

Hur ser en genomsnittlig arbetsdag ut?

- Jag kliver upp tidigt och dricker te. Efter det kollar jag mejlen, och ringer telefonsamtal på väg till jobbet. Från klockan nio sitter jag i möten hela dagen. Därefter avslutar jag med administrativa uppgifter. När jag är i Östersund är det mer telefon- och videomöten.

Jobbar du till 22.00 på kvällen?

- Nej. Jag har en filosofi som går ut på att jag ska jobba normal arbetstid så långt det går. Det handlar om att varva intensiva arbetstimmar med tid av vila. Jag är bra på detta. Det är som att ha en av- och påknapp. Det kanske har att göra med att jag har två barn och starka fritidsintressen.

Åsa Bergman

Ålder: 44.

Familj: Två barn.

Bor: Villa i Östersund.

Hobby: Åka skidor, paddla kajak, läsa och resa.

Titel: Sweco Sveriges nya vd sedan januari 2012.

Utbildning: Civilingenjör, väg och vatten på KTH.

Om du inte blivit ingenjör: Då hade jag blivit läkare.

 

 • Fakta / Sweco

Sweco är ett internationellt teknikkonsultföretag med totalt 7 400 anställda och uppdrag i cirka 80 länder.

Omsättningen 2011 låg på ungefär 6,7 miljarder kronor.

Sweco Sverige har cirka 3 000 anställda fördelade på 50 kontor i landet. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Åsas karriär

 • 1986

Började mina studier på KTH.

 • 1991

Anställdes som projektledningskonsult på FFNS, arkitektföretaget som idag är en del av Sweco. Första klivet in på riktigt i yrket som ingenjör.

 • 1993

Flyttade till Östersund, började arbeta på Swecos kontor där.

 • 1999

Regionchef på Sweco Management.

 • 2001

Projektledare för nybyggnationen av fotbollsarenan i Sundsvall.

 • 2006

Vd på Sweco Management 2007. Deltog i Swecos chefsprogram på Ashridge Business School.

 • 2008

Blev ansvarig för att driva ledarutvecklingsfrågorna framåt för hela Sweco-koncernen.

 • 2009

Blev ansvarig för att driva Swecos affär i Nya Karolinska Solna.

 • 2010

Besökte den svenska paviljongen på världsutställningen i Shanghai som våra arkitekter ritat.

 • 2011

Sweco Management blev över 225 personer – växte med 23 procent det året.

 • 2012

Vd på Sweco Sverige och ansvarar nu för drygt 3 000 konsulter landet över.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap