Ingenjörsstaden Göteborg har lyft

2014-10-22 12:24  
På väg att utses: Hetast i Göteborg med omnejd. (Bilden är ett montage) Foto: Charlotta von Schultz, Colourbox

En lågkonjunktur följdes av en fordonskris. Göteborg drabbades hårt. Men nu är det bättre tider, inte minst för ingenjörerna.

Trots problemen för Nevs i Trollhättan mår fordonklustret i Västsverige bättre än på länge.

Personbils-Volvo flaggade i förra veckan för nyanställningar och även Lastbils-Volvo går åtminstone bättre än tidigare. Detta gynnar i sin tur både konsulter och leverantörer. Och det betyder goda tider för ingenjörerna.

Ett bolag på jakt efter ingenjörer är Cevt, Geelys utvecklingsbolag som startade våren 2013.

– Vi är 250 anställda i dag plus många konsulter. Merparten är ingenjörer och vi kommer att anställa fler, säger Karin Johansson på Cevt.

Bland ingenjörerna på eventet jobbar många inom fordonsbranschen, eller vill jobba där, som Chalmersstudenterna Daniel Arnlund och Jonas Gustavsson, som tar examen till våren.

– Det sägs ju att det ska finnas gott om jobb, säger Jonas Gustavsson. Han kan även tänka sig jobb inom energisektorn, precis som kompisen Anton Olsson.

Drömjobbet då? Daniel Arnlund svarar:

– Att jobba med stora, uppmärksammade projekt som förändrar världen.

Göteborg och Västsverige erbjuder fler möjligheter än fordonsjobb och regionen andas framtidstro. Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren, jämför med Malmö, som har fått ett lyft genom infrastrukturinvesteringar med ett blomstrande näringsliv i dess spår.

– Nu är det Göteborgs tur med Västlänken, alla jobb som det skapar och inte minst den positiva effekt det ger på längre sikt, säger Johan Trouvé.

 

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

Fredrik Karlsson

Mer om: Fordonskris Nevs

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap