Ingenjörer heta på framtidens arbetsmarknad

2012-04-25 08:23  
Thomas och Linda Wennberg. Foto: Mickan Palmqvist

Linda Wennberg är produktionschef för en av ABB Components två fabriker i Ludvika. - Det är ett väldigt varierat och utmanande arbete, säger hon och får medhåll av maken Thomas. Han borde veta – för han är produktionschef vid den andra fabriken.

Linda Wennberg tyckte att matte och teknikämnena var intressantast på gymnasiet och sökte civilingenjörsutbildningen inom industriell ekonomi i Luleå. Hon märkte snart att produktion och logistik var allra roligast och valde den inriktningen.

Sedan började hon på ABB:s traineeprogram i Västerås och fann att ingenjör var ett yrkesval för livet. Det var också där hon mötte Thomas Larsson (som han hette som ogift), maskiningenjör från KTH i Stockholm, som också intresserat sig för produktion. De blev ett par och har sedan dess gift sig och köpt hus.

- Vi pendlade först under en period men ville sedan jobba på samma ort. Då fanns det bäst möjligheter för oss båda i Ludvika, säger Thomas Wennberg.

De valde olika studieinriktning och har även tagit olika svängar inom bolaget men har landat med samma befattning, som produktionschefer för varsin fabrik vid ABB Components i Ludvika.

- Jag trivs utmärkt med detta, det är väldigt skoj och inspirerande, säger Thomas Wennberg.

Var jobbet som du tänkt dig?

- Som ny ingenjör var jag inriktad på verktyg och metoder för att analysera och finna förbättringspotential. Nu förstår jag mer vikten av att jobba med de mjuka delarna, för att utveckla personalen.

Vad är det bästa med jobbet?

- Det är just detta, att ge förutsättningar för utveckling på individnivå, skapa starka team och på så sätt skapa en kultur där alla är med och bidrar till att utveckla vår verksamhet. Att se den utvecklingen är enormt skoj, säger Thomas Wennberg.

Både Thomas och Linda har lett stora och för ABB väldigt viktiga projekt. Thomas var projektledare vid investeringen av en ny spektakulär högspänningsprovhall, kallad UHVEN. Linda vann tillsammans med kollegerna monteringspriset för arbetet med att flödesorientera monteringen av lindningskopplare i Ludvikafabriken.

- Det var kul att få priset för ett projekt vi jobbat mycket med. Det är detta som är så spännande, att utveckla personal och produktion för att vi inte ska bli ifrånsprungna, säger Linda Wennberg.

Man talar ofta om hur konkurrensutsatt svensk industri är. Märker ni av det?

- Ja, vi märker hela tiden av att vi är konkurrensutsatta. Vi måste hela tiden jobba för att bli bättre, annars kommer vi inte att finnas kvar. De utmaningarna tycker jag är roliga.

Både Linda och Thomas Wennberg har hittat sitt drömyrke och ser fördelar med att jobba i ett stort bolag där de kan utvecklas och hela tiden få stimulerande arbetsuppgifter.

- Bakgrunden som ingenjör kommer jag ha nytta av i framtida roller och jag tycker även det är spännande att jobba med ledarskap och människor, säger Linda Wennberg.

Linda Wennberg

Ålder: 30

Uppvuxen: Västerås

Familj: Gift med Thomas

Bor: Hus i Ludvika

Yrke: Produktionschef vid ABB Components lindningskopplarfabrik med fyra linjechefer och totalt drygt 100 personer under sig. 

Thomas Wennberg

Ålder: 31

Uppvuxen: Gästrike-Hammarby utanför Sandviken.

Familj: Gift med Linda

Bor: Hus i Ludvika

Yrke: Produktionschef vid ABB Components fabrik som gör högspänningsgenomföringar. Har tre linjechefer och totalt drygt 100 personer under sig.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap