Har ni sett maken till multisportare?

2014-08-18 10:15  

Om du är träningsivrig småbarnsförälder med karriärambitioner behövs stark vilja och en förstående partner. Ingenjören Petra Lestander och maken Niclas har varandra som både kolleger och träningspartners.

I augusti i fjol kom Petra Lestander och hennes Niclas på andra plats i mixklassen i den extrema tävlingen, Kex, Kiruna extreme mountain marathon. Då var minsta barnet tio månader gammalt. Och i helgen är det dags igen.

- För oss som har små barn är det svårt att hinna träna om vi inte kan göra det i anslutning till jobbet eller sent på kvällen när barnen lagt sig, säger Petra Lestander och fortsätter:

- Eftersom vi båda gillar att träna gör vi det ofta som en familjeaktivitet på helgerna. Barnen följer med på cykel och i löparvagn. Det är väldigt härligt att komma ut hela familjen och barnen blir inspirerade.

Siktet är även i år inställt på tvådagars fjällmaraton i Kiruna- och Narviksfjällen.

Det är en exklusiv och extrem skara på 200 personer som får chansen att kämpa i dagarna två och med övernattning i tält. Packningen ska vara minimal och lätt, som halva liggunderlag och tandborstar med borrade hål.

Paret Lestander är bägge multisportare, småbarnsföräldrar och ingenjörer på ABB i Västerås. För att de två ska få ihop vardagspusslet underlättar arbetsgivarens inställning till motion och friskvård.

Petra Lestander berättar att hon med flextid, acceptans att träna på lunchen och närheten till gym håller formen och kan satsa vidare.

- Här vågar jag inte gå ut och springa, berättar hon på en raspig telefonlina från Bogota i Colombia dit hon emellanåt är utsänd av ABB.

Det får bli hotellets löpband och gym i stället.

Hemma i Västerås löptränar Petra, går på gym, spelar tennis och ibland deltar med familjen i ABB IF:s motionslopp ABB Joggen på onsdagskvällarna om sommarhalvåret. På vintern är det mycket skidåkning som gäller.

Visst kan ABB göra mer, menar Petra Lestander, men hon är nöjd med företagets friskvårdsfokus som bland annat innefattar start i blodomloppet.

- Ännu fler gemensamma friskvårdsinriktade aktiviteter skulle vara trevligt, tycker hon.

ABB har även ett friskvårdsbidrag som i dag ligger på 1500 kr per år.

Det finns ett par yrkeskårer Petra Lestander avundas.

- Brandkåren och polisen som har träning som jobb och egna idrottshallar.

Petra Lestander

Ålder: 38 år.

Familj: Maken Niclas Lestander, tre barn, Alvin 7 år, Tilda 5 år och Alfred 1,5 år.

Yrke: Civilingenjör, projektledare på ABB i Västerås.

Idrottsprestation:

Petra: Stockholm Marathon: 3h 32min

Niclas: Stockholm Marathon 2h 35min

Kex: Kiruna extreme mountain marathon går av stapeln 22-23 augusti 2014.

Tiina Moilanen Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Ingenjörsbarometern

Ingenjörsbarometern logo

Ingenjörsbarometern rankar de attraktivaste arbetsgivarna. Undersökningen bygger på svar från nästan 14 000 ingenjörer.

Om Ingenjörsbarometern

Här är topp 10 2016:

  1. Google
  2. Tesla Motors
  3. Volvo Cars
  4. IKEA
  5. ABB
  6. Scania
  7. Apple
  8. Ericsson
  9. Saab
  10. Sweco

Aktuellt inom

Ledarskap