Här är beröm poängen

2012-11-14 13:10  
Här sätter vd Fredrik Olsson, längst till höger, och gänget på Rotpartner i Göteborg i gång en ny omgång av feedbacktävlingen. Foto: Sören Håkanlind

En tävling i vem som är bäst på feedback – det ska få alla medarbetare att stråla, även en dålig dag. På Rotpartner har detta blivit ett sätt att leva efter företagets värdegrund.

Visst kan man bygga en värdegrund till företaget och beskriva den i fina ord. Men man ska leva den också. Fredrik Olsson, vd på konsultföretaget Rotpartner, ger exemplet ”brinnande engagemang”. Om en chef sitter med armarna korsade över bröstet på mötena, syns det inte att han brinner innerst inne.

– Även en vanlig trist dag på jobbet ska alla kunna visa engagemang, säger Fredrik Olsson.

För att utveckla och sätta ord på värdegrunderna och lära sig att ge feedback på ett beteende som stämmer med dem, tog man in en konsult, vars motto var ”man blir bra på det man tränar på”.

Det är bakgrunden till tävlingen. Varje person på kontoret som uppfattar att den får feedback sätter ett poängstreck vid givarens namn på ett stort papper på väggen. Det ska komma naturligt, den som säger ”du hörde väl att du fick feedback nu” blir utesluten.

– Om vi kan ge varandra feedback på beteendet, så kan det komma att sträcka sig över andra områden också, tror Fredrik Olsson.

Rotpartner är ett typiskt ingenjörsföretag, byggkonsulter som jobbar med renovering och utveckling av fastigheter. Det skulle vara jättekonstigt om man gick omkring och berömde ingenjörerna för att de klarar det de förväntas vara specialister på. Men om Fredrik Olsson råkar höra en ingenjör skickligt hantera en besvärlig situation, är han där och fäller glada kommentarer.

Fast svårigheten är nog att komma ihåg att över huvud taget ge beröm, det brukar vara först vid problem som feedback aktualiseras. På Rotpartner har man bestämt att positiv feedback ska förhålla sig till negativ med 8-1.

– Om man tränar på positiv feedback blir det nog lättare att ge och ta kritik också, säger Fredrik Olsson.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap