Han ska leda konsultjätten

2012-09-24 09:31  
Tomas Carlsson blir ny koncernchef på teknikkonsulten Sweco. Foto: Michael Melanson

Efter drygt 20 år på NCC tar Tomas Carlsson ett kliv i karriären. Han blir ny koncernchef för teknikkonsulten Sweco med 7 700 medarbetare. – Jag är otroligt entusiastisk inför uppdraget, säger han.

Tomas Carlsson är vd för NCC Construction Sweden men har tidigare jobbat utanför landets gränser i tio år, då som chef för NCC Roads nya marknader i Polen, Baltikum och S:t Petersburg. Att återigen få jobba mot en internationell marknad lyfter han fram som ett skäl att välja Sweco. Företaget har fasta etableringar i totalt tolv länder och utför uppdrag i ett 80-tal länder. Den svenska marknaden utgör drygt hälften av teknikkonsultens omsättning på 6,7 miljarder kronor.

– Projektexporten är väldigt intressant, och visionen att vara Europas mest respekterade kunskapsföretag är extremt tilltalande, säger Tomas Carlsson.

Han har varit starkt engagerad i att driva ett förändringsarbete på NCC och i hela byggbranschen som ordförande i Sveriges Byggindustrier. Byggmetoderna, affärsmodellerna och inte minst samarbetsformerna har förändrats.

– Det tror jag var en anledning till att jag fick det här jobbet, säger han.

Men några direktiv om att förändra Sweco finns inte. Han ska driva de strategier som redan antagits men pekar på att det är en självklarhet att också utveckla dessa.

Tomas Carlsson är i grunden ingenjör men har fortsatt utbilda sig med dubbel ekonomexamen och han har stort fokus på affärer. Den affärsmodell som gäller för konsulter är ofta att debitera per timme, vilket kan göra det svårt att få upp lönsamheten.

Ser du skäl att ändra affärsmodell på Sweco?

– Nej, det är mycket löpande debitering men det ligger lite i sakens natur eftersom det handlar mycket om rådgivning i tidiga skeden när kunden inte vet exakt vad man vill ha. Sweco har ju också visat att det går att ha bra lönsamhet med den modell man har. Sedan är det klart att vi kommer att titta ytterligare på våra affärsmodeller men det är mer ett långsiktigt arbete.

Har du någon idé om något du vill förändra på Sweco som du kan berätta om?

– Jag har ett antal arbetshypoteser men det kan ju visa sig att de är fel. Nu ska jag verkligen ta tid till att lära känna organisationen och hur den fungerar.

Hur är du som ledare?

– Jag är hyfsat krävande, öppen och nyfiken. Gillar ansvarstagande och enkel kommunikation. Människor som jobbar med mig får stor frihet.

Den 1 december kommer Tomas Carlsson att efterträda Mats Wäppling, som lämnar Sweco.

Svante Hagman blir ny vd för NCC Construction Sweden.

Tomas Carlsson

  • Ålder: 47.
  • Familj: Fru och två barn.
  • Bor: Hus i Stockholm.
  • Utbildning: Civilingenjörsexamen, väg- och vattenbyggnad på Chalmers, en MBA, Master of Business Administration, från Columbia University i New York och en från London Business School.
  • Yrkesbakgrund: Bland annat regionchef för NCC i Västsverige, chef för NCC Roads nya marknader i Polen, Baltikum och S:t Petersburg, vd för NCC Construction Sweden. är också ordförande i Sveriges Byggindustrier.
  • Aktuell: Tillträder 1 december som ny koncernchef för Sweco.

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap