Håll din förkylning för dig själv

2012-09-14 07:07  
Så undviker du att smitta och smittas. Foto: Colourbox

Host, host, attjo prosit. Full fart på smittspridningen på jobbet. – Vi borde kanske vara lite mer asiatiska i vårt beteende, använda munskydd när vi är sjuka och inte skaka hand, säger Jakob Löndahl, forskare i aerosolteknologi.

– Det finns mycket att vinna på att få ner den luftburna smittan, säger Jakob Löndahl, fysiker som leder ett projekt kring smittspridning i operationssalar.

Jakob Löndahl samarbetar med operationsavdelningen vid Helsingborgs lasarett, danska mikrobiologer och Totalförsvarets forskningsinstitut FOI. I det flärdfria labbet i källaren på institutionen för designvetenskaper på Lunds tekniska högskola ska forskarna ta reda på hur de luftburna mikroorganismerna överlever.

Jakob Löndahl och Mats Bohgard, professor vid avdelningen för ergonomi och aerosolteknologi, förevisar den avancerade mätutrustningen. Här står olika instrument för att bestämma storlek, massa, kemisk sammansättning och densitet hos luftens partiklar. Med dessa ska man också undersöka hur stora partiklarna är som de smittbärande organismerna sitter på, när de nästlar sig in i kroppen. I biokuben, en specialbyggd metallkammare, kan man se hur de påverkas av luftfuktighet och temperatur.

Är det bra eller dåligt att sänka temperaturen? Ska man ha luftkonditionering? Det är några av frågeställningarna.

– Smitta sprids säkert lättare i kontorslandskapet, eftersom det är ett enda rum, säger Mats Bohgard.

Smittspridning har också med beteende att göra, påpekar han. Folk går till jobbet fast de är sjuka, mycket på grund av de slimmade organisationerna. Ska man nödvändigtvis vara på jobbet finns kanske anledning att överväga det asiatiska bruket av munskydd.

– Mest effektivt är att stanna hemma när man är sjuk, säger Mats Bohgard.

Så undviker du att smitta och smittas

 • Man klarar sig rätt bra på att tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten. Vid luftburen smitta är det svårare att skydda sig, då räcker inte handskar och hygien.
   
 • Hosta i armvecket, inte i handen.
   
 • God ventilation.
   
 • Undvik att skaka hand och kramas.
   
 • Stanna hemma om du är sjuk.
   
 • Vid magsjuka, var frisk i 48 timmar innan du går till jobbet igen.

Elisabeth Vene

Mer om: På jobbet Hälsa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap