Grönt är skönt

2013-08-29 10:14  
Det finns studier som visar att människor som jobbar i en växtrik miljö har lägre sjukfrånvaro. Foto: Colourbox

De är fina, hjälpsamma och törstiga. Vi pratar kontorsväxter. Här är tipsen på vad du bör tänka på inför ett grönt köp.

Kontorsplantor kan rensa luften på giftiga partiklar, och omvandlar koldioxid till syre. Dessutom kan akustiken förbättras. Det visar forskning på Köpenhamns universitet. Testerna har gjorts i en dynamisk miljö där ny luft tillförs och med en konstant föroreningsnivå.

– Jag kan verkligen rekommendera växter på arbetsplatsen. Vi har länge vetat att växterna kan absorbera föroreningar från luften, men våra senaste forskningsresultat visar att potentialen är större än man trott, säger Renate Müller, professor på institutet för växt- och miljövetenskap till danska Inneklimatportalen.

Samtidigt kvarstår en rad frågor. Till exempel kan forskarna ännu inte svara på vilka växter som lämpar sig bäst. Tidigare experiment visar dock att till exempel murgröna är extra bra på att absorbera toluen från luften.

– Växterna måste må bra, med en fungerande fotosyntes. Därför är det viktigt att passa växterna väl. Jag antar också att växter med många blad och stor yta har störst påverkan, säger Renate Müller.

Växter är även bra för själen. Inneklimatportalen pekar på andra studier som tyder på att människor som jobbar i en växtrik miljö, ofta har mindre huvudvärk, lägre sjukfrånvaro och trivs bättre.

Tips

Inneklimatportalens sju tips för frodiga kontorsplantor:

1. Välj tåliga plantor, som tål arbetsplatsens ljusförhållanden.

2. Välj någon på arbetsplatsen som ska vara växtansvarig. Om flera passar växterna, tappas ofta kontinuiteten.

3. Vattna lagom mycket.

4. Gödsla en gång om året, gärna i april. Använd långtidsverkande gödsel. Om växterna står väldigt ljust så kan man gödsla en andra gång i slutet av sommaren

5. Plantera om växterna ungefär en gång om året.

6. Håll plantorna rena från damm. Damm hämmar tillväxten.

7. Ta bort döda växtdelar och var inte rädd för beskärning.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap