Ge plats för de introverta på jobbet

2013-12-13 07:55  

Nätverka och mingla. Ta för dig i öppna kontorslandskap och säg vad du tycker på möten. Eller gör tvärtom. Var introvert.

Linus Jonkman kom ut som introvert och skrev en bok i ämnet. Nu tipsar han chefer hur de ska ta hand om de tysta medarbetarna.

Vi lever i en värld som favoriserar extroverta människor som gillar sociala sammanhang. Det anser Linus Jonkman, som skrivit boken Introvert. Den tysta revolutionen.

I skolan kan det handla om premierandet av grupparbeten. Motsvarigheten i vuxenvärlden är de öppna kontorslandskapen där medarbetare ska samarbeta och prata.

– Men i ljudliga, öppna kontorslandskap har studier visat att extroverta människor kan fortsätta att jobba medan introverta medarbetare, som ofta är stresskänsliga, stänger ned, säger Linus Jonkman.

I Svenska Akademiens ordlista beskrivs introvert som att ha en inåtvänd och sluten läggning. Linus Jonkman ställer i sin bok frågan om man helst skulle vilja vara helt själv under två veckor, eller ha bekanta omkring sig hela tiden under samma tidsperiod. Väljer man det förra är man mer introvert.

Det handlar inte om att vara ointresserad av andra människor, utan om att bli utmattad av sociala sammanhang. Och det handlar inte om att vara blyg, då man vill men inte vågar ta för sig. Som introvert vill man bara slippa och likt Ferdinand sitta under en korkek istället. Det är tystheten och ensamheten som ger styrka och inspiration.

Ofta är dock detta behov som glöms bort i arbetslivet, berättar Linus Jonkman.

– Jag har själv gått på ledarskapskurser där man pratar om att medarbetare som försöker stänga dörren om sig visar tecken på depression. Men för mig handlar det inte om det. Jag vill ha mer koncentration för att kunna jobba bättre, säger han.

Du skriver att många ledarskapsböcker har teorier som kan vara direkt skadliga för introverta medarbetare. Hur menar du då?

– Till exempel detta om vad en stängd dörr betyder, men också att man ofta beskrivs som talangfull om man är social. Jag har själv varit med om arbetsplatser där arbetsgivare noterat om medarbetare inte varit med på kick off-fester, och tolkat det som att man inte är engagerad i jobbet. Men i själva verket kanske man är det i allra högsta grad. Man gillar bara inte att mingla.

Hur tar man som arbetsgivare bäst tillvara på sina introverta medarbetare?

– Man ska ha en förståelse för att text är en bra kanal för kommunikation. Man behöver inte ta allt muntligt. Man behöver inte heller begära att medarbetare ska säga saker direkt på möten. Introverta personer kanske vill tänka igenom vad de hör och återkomma i mail.

Förutom att vara författare jobbar Linus Jonkman idag som verksamhetsutvecklare på Prisjakt. Det är en arbetsplats där många introverta personer jobbar.

– Egentligen är det en slump att det blev så. En chef utformade ett arbetsprov som handlade om att man skulle sortera så mycket information som möjligt under ett dygn. Det var ett prov som direkt sorterade ut extroverta personer som ofta inte har tålamodet för detta. Så kvar blev de introverta, säger han och fortsätter:

– Folk som kommer på besök säger ofta att det är så tyst, men i själva verket pratar vi hela tiden genom en chatt. Det passar oss bättre.

Efter att boken släppts har gensvaret varit enormt, från media och från allmänheten.

– Alla mail från personer som känner att de fått upprättelse har gjort starkast intryck på mig. Det handlar om personer som hela livet försökt anpassa sig, och som på utvecklingssamtal fått höra att de måste bli mer sociala.

Tips till den extroverta chefen

Linus Jonkmans tips på hur du ska tänka för att få ut det bästa av introverta medarbetare.

1. Intresse och ögonkontakt. Om en medarbetare inte tittar dig i ögonen, behöver det inte betyda att han eller hon är ointresserad. Det kan vara tvärtom. Att titta bort kan vara en introvert person som vill koncentrera sig på vad som sägs, och inte hur det sägs.

2. Tystnad är inte pessimism. Förväxla inte tystnad med negativitet. Många introverta personer är ofta tysta med apatiska drag vid en presentation av till exempel en affärsidé. De behöver tid för att analysera och bilda sig en uppfattning.

3. Du känner inte igen introverta medarbetare. Många introverta personer har lärt sig att låtsas vara extroverta eftersom samhället har en extrovert norm. Vill du veta om någon är introvert så ska du fråga.

4. Socialt handikapp. Introverta ogillar inte relationer eller möten, men stora sociala sammanhang kan vara dränerande. Men att vara social är inte samma sak som att ha social kompetens. Utgå därför inte ifrån att introverta medarbetare fungerar sämre i sociala sammanhang. Till exempel kan introverta personer vara väldigt kompetenta i små möten mellan två personer.

5. Formellt kroppspråk inte samma sak som att vara hårdhudad. Introverta är lika känsliga för påhopp som extroverta personer, men agerar kanske inte ut det på samma sätt. Ofta visas ett formellt och stillsamt kroppspråk upp. Inse därför att dina hårdaste medarbetare kan vara de mjukaste.

6. Blyg inte samma sak. Blyghet är fobi för att hamna centralt i en social situation. Introversion är snarare en avsaknad av intresse för att vara en mittpunkt av något som fokuserar på dem som person. Många introverta kan ta plats om det handlar om att driva igenom något som de tror på.

7. Premiera texter. Kommunicera gärna i text när det är möjligt. Det tillåter medarbetaren att ta ställning till det hela när denna har tid och hunnit tänka igenom ordentligt. Se inte det verbala samtalet som normen i en bra dialog.

 

Fler tips finns på Linus Jonkmans blogg.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap