Fotbollslegendaren: Träna dig att våga

2013-10-02 13:00  
Torbjörn Nilsson

På Google är det viktigt att få misslyckas. Precis som i fotboll. Fotbollslegendaren Torbjörn Nilsson vet hur viktigt det är att våga.

Att drivas av skräck för att misslyckas är ett säkert sätt att misslyckas.

– I trygghetszonen använder du inte din fulla kapacitet, säger fotbollslegendaren Torbjörn Nilsson.

Han tror att alla har glädje av att träna upp sin förmåga att våga satsa.

Torbjörn Nilsson säger att han var den första elitidrottare som talade öppet om att han höll på med mental träning.

– Det gjorde att jag ansågs lite psykiskt störd, det var så i slutet av 70-talet, säger Torbjörn Nilsson.

När han sedan blev tränare insåg han att mental träning går att använda långt utanför fotbollsplanen, och han började föreläsa om hur man kommer tillrätta med prestationsångest inför ett viktigt möte eller en jobbintervju.

– När du gör en dribbling i fotboll går du in i det okända, du får förlita dig på din intuition. Samma gäller möten med människor.

Det var efter en misslyckad proffskarriär i PSV Eindhoven som han kom tillbaka till IFK Göteborg med svansen mellan benen. Spridda burop när han tappade bollen var han van vid. Men 25 000 som buar – det var en chock. Han tappade självförtroendet. Driven av skräcken för att misslyckas stannade Torbjörn Nilsson kvar i sin trygghetszon.

– Jag passade bollen vidare. Det är inte fel, men det är inte det du får betalt för. Du tror att du är nöjd med tillvaron, men du bara lurar dig själv när du inte använder hela din kapacitet.

Nya tränaren  Sven-Göran Eriksson såg en världsstjärna på träningen och en nolla på match och skickade honom till norske idrottspsykologen Willi Railo.

– Han förstod mitt problem och spelade in kassettband till mig som jag lyssnade på 15 minuter varje dag.

Efter 4–6 veckor hade Torbjörn Nilsson lärt sig att slappna av, muskulärt och mentalt. Efter 3,5 månader kom dagen då han äntligen kände glädje och lust igen.

Sedan blev han på nytt superstjärna som proffs i Kaiserslautern, gjorde flest mål i hela Europa under 80-talet och fick Guldbollen.

– Jag skulle önska att det fanns som skolämne att lära sig hur man stärker självkänslan, säger Torbjörn Nilsson.

 

Träna som Torbjörn Nilsson

Mental träning lurar höger hjärnhalva, som inte kan skilja på fantasi och verklighet.

Ge dig själv en konkret målbild, till exempel att du tar bollen och lägger den på en fri yta, som inte är så nära motståndaren.

Memorera fantasin så ofta att den blir naturlig kunskap i hjärnan.

Träna i verkligheten också.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap