Forskare: Därför vill du gå i ide när höstmörkret slår till

2015-11-02 09:41  
Forskning visar att de flesta nordbor känner sig påverkade av bristen på dagsljus under den mörka årstiden. Foto: Alamy

Orkeslös, asocial, ständigt hungrig. Det är nu den slår till, vinterdepressionen. Miljontals nordeuropéer drabbas.

De flesta nordbor känner sig påverkade i någon utsträckning av bristen på dagsljus så här års. Vissa så mycket att de drabbas av en depression, som kan vara minst lika allvarlig som icke årstidsbunden depression. Det visar forskning vid Lunds universitet.

Ständig trötthet som ingen sömn biter på, noll koncentrationsförmåga, en orkeslöshet som gör att det är totalt ointressant att umgås och vara social. Den enda sug man känner är efter godis och andra energigivande kolhydrater. Tillståndet kallas SAD, Seasonal Affective Disorder, på svenska årstidsbunden depression. En rubbning av den biologiska klockan som går fel och inte reglerar till exempel sömnhormonet melatonin som den ska.

– När vi inte får det solljus som vi behöver under vintern ökar melatoninet och vi blir tröttare, säger Baba Pendse till forskningssajten Aktuellt om vetenskap & hälsa. Han är professor i psykiatri vid Skånes universitetssjukhus och forskar om årstidsbundna depressioner.

Botemedlet är förstås ljus. Ut i dagsljuset! Minst 20 minuter om dagen behövs för att sola tallkottkörteln, som utsöndrar melatoninet, är Baba Pendses ordination.

Läs mer:

Läs mer: Tanka ljus på lunchen

Melatoninutsöndringen sker när det är mörkt och kan avbrytas av starkt ljus via ögats näthinna. Därför har man i några årtionden använt ljusterapi som behandlingsmetod. Metoden har varit väldigt omstridd och SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, har dömt ut den. Men Region Skåne fortsätter att erbjuda behandlingen mot depression.

– Det fungerar mycket bra hos oss, säger Baba Pendse till Sydsvenskan.

Människan har sedan urminnes tider vetat om att årstiderna påverkar hälsan och humöret. Men det är bara sedan mitten av förra seklet som man vetenskapligt studerar hur funktionerna påverkas.

 

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Ingenjörsbarometern

Ingenjörsbarometern logo

Ingenjörsbarometern rankar de attraktivaste arbetsgivarna. Undersökningen bygger på svar från nästan 14 000 ingenjörer.

Om Ingenjörsbarometern

Här är topp 10 2016:

  1. Google
  2. Tesla Motors
  3. Volvo Cars
  4. IKEA
  5. ABB
  6. Scania
  7. Apple
  8. Ericsson
  9. Saab
  10. Sweco

Aktuellt inom

Ledarskap