Förbli en vinnare - tänk som en förlorare

2014-05-30 12:55 Sara Peterssohn  
Vill du stanna på topp bör du tänka och handla som om du är tvåa, enligt prestationsutvecklaren. Foto: Colourbox

Du har nått toppen. Och vill stanna där. Det gör du bäst genom att tänka som tvåan.

"Det är lättare att nå toppen, än att stanna där”. Ett talspråk som den danske prestationsutvecklaren Rasmus Ankersen bekräftar i danska tidningen Berlingske.

Han drar paralleller mellan företagsvärlden och sportvärlden där den amerikanske baseballanalytikern Bill James har studerat vinnande och förlorande lag i World Series, finalturneringen i den nordamerikanska baseballorganisationen Major League.

World-Series än en bäst-av-sju-turnering, det vill säga att den som först vinner fyra av högst sju matcher vinner hela turneringen. Enligt Bill James vanns den andra matchen i 56 procent av fallen av det lag som förlorade den första. Vid ställningen 2-1 vanns den fjärde matchen av det lag som förlorade den tredje i mer än 50 procent av fallen. Och vid ställningen 3-2 blev det ännu tydligare då den sjätte matchen i 62 procent av fallen vanns av det lag som förlorade den femte.

Man skulle kunna tro att det vinnande laget hamnar i en positiv spiral och med senaste segern maximerar sina chanser att vinna också nästa match. Bill James och Rasmus Ankersen menar istället att det förlorande laget har större möjlighet att vinna nästa match då det laget förbereder sig bättre och byter strategi.

Bill James har sett mönstret både under matcher, mellan matcher och under en säsong. Han kallar fenomenet "Lagen om konkurrensbalans" (The Law of Competitive Balance"), där en av de viktigaste delarna är hur vi värderar behovet av förändring vid vinst eller förlust.

Om man överför tankesättet på företag betyder det att ett företag som står nära konkurs måste utvärdera verksamheten och hitta nya lösningar. Framgångsrika företag kan däremot nöja sig med status quo.

Duktiga ledare vet att leda en framgångsrik verksamhet som om den var i kris, enligt Rasmus Ankersen. Det bästa sättet att förbli nummer ett är därmed att tänka och handla som om man är tvåa.

Sara Peterssohn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Ingenjörsbarometern

Ingenjörsbarometern logo

Ingenjörsbarometern rankar de attraktivaste arbetsgivarna. Undersökningen bygger på svar från nästan 14 000 ingenjörer.

Om Ingenjörsbarometern

Här är topp 10 2016:

  1. Google
  2. Tesla Motors
  3. Volvo Cars
  4. IKEA
  5. ABB
  6. Scania
  7. Apple
  8. Ericsson
  9. Saab
  10. Sweco

Aktuellt inom

Ledarskap

vill du synas här? annonsera