Fira är stort, fira rättvist är större

2015-11-05 10:02  

En klok arbetsgivare tar alla chanser att förebygga dålig stämning och onödiga konflikter. Det säger hr-konsulten och föreslår enhetliga regler för att fira födelsedagar på jobbet.

Medarbetaren fyller 50, får en present värd tusen kronor och blir jätteglad. Ända tills kollegan får något som är värt tio gånger mer.

– Den typen av orättvisa skapar onödigt gnissel och gnäll. I värsta fall leder det till osämja och kan bli en arbetsmiljöfråga, säger hr-konsulten Ulla Kylhed.

Att lönen är ett mått på prestation och därmed inte jämställd är självklart, tycker Ulla Kylhed. Men att fylla år är ingen prestation.

– Det kan betyda oerhört mycket för en person att bli uppmärksammad. Godtycke eller att i värsta fall bli bortglömd är en form av mobbning och rimmar inte med arbetsmiljöansvaret. De psykologiska konsekvenserna kan bli enorma.

Ulla Kylhed förordar en företagspolicy med enhetligt firande. Det tror hon att de flesta större företag har, medan det är sämre ställt bland de mindre.

– Många företag ber mig ta fram regelverk, eftersom folk mår dåligt av dessa orättvisor. Det är nästan bättre att ha som policy att inte ge gåvor alls, än att de är orättvisa.

Ulla Kylhed betraktar ett enhetligt firande som ett chefsverktyg.

– Det ska vara lätt för chefer att göra rätt. Dessutom slipper man insamlingarna, som stjäl en massa arbetstid.

Vad som kan firas och vad det får kosta är strikt reglerat om det ska vara avdragsgillt för företaget.

– Egentligen gör man förstås precis som man vill, men då måste företaget betala arbetsgivaravgifter. För medarbetaren blir värdet på gåvan likställt med lön och skatt ska dras av, säger Ulla Kylhed.

Hon tycker att skattereglerna är lite väl strikta, utom när det gäller riktigt stora jubileer.

– Det vore trevligt om Skatteverket lät företaget ge mindre gåvor utöver julklappen, som nu är den enda ”tillåtna”. Till exempel för att avtacka folk som slutar efter mindre än sex år.

Det är bara när det gäller gåvor som man måste ta hänsyn till skattereglerna. Men det finns ju andra sätt att fira. Tårta, blommor, champagne i rimlig omfattning – inga problem.

– Så länge champagnen inte krockar med alkoholpolicyn och det finns alkoholfria alternativ som är finare än kranvatten.

 

Gilla Ingenjörskarriär på Facebook

6 tips för ett lyckat hurrande

1. Gör en lista på årets jubilarer. Det är chefens ansvar att hålla reda på bemärkelsedagarna.

2. Be löneadministrationen att påminna chefen om födelse­dagar i antågande.

3. Skapa regler för alla sorters firande.

4. Samla alla regler i en personalhandbok. Det spar en massa tid att slippa ta reda på svaret varje gång en fråga dyker upp.

5. Glöm inte bort dem som fyller jämnt på sommaren. Fira helst i förväg, om möjligt.

6. Det blir allt vanligare med inhyrda och konsulter. Fundera över om också de ska firas och hur. Här gäller inte skattereglerna för anställda.

Elisabeth Vene

Mer om: Konflikt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap