Expertens bästa semestertips

2012-06-29 07:00  
Eftersom sommaren är så kort kan det vara bra med en sammanhängande semester, anser expert på Stressforskningsinstitutet. Foto: Colourbox

Uppkopplad eller avkopplad? Här ger stressforskaren sina bästa tips om hur du ska bete dig under semestern.

Professor Hugo Westerlund på Stressforskningsinstitutet understryker att det egentligen inte finns någon forskning som säger hur vi ska hantera teknikstress under semestern. Men han ger ändå några goda tips om hur vi kan förhålla oss till den ständiga nåbarheten som jobbmobiler och e-post innebär.

– Det beror väldigt mycket dels på vad man har för jobb, dels på hur pass bra man är på att sätta gränser. Det kan ju bli så att om man kollar sina mejl och sin mobil så varvar man upp och blir stressad av alla saker man ska göra. Då blir det ingen ordentlig semester. Å andra sidan kan det vara så att man blir stressad av att inte veta vad som händer på jobbet, säger han.

Om du tillhör den senare kategorin är det nog bättre att du läser din e-post. Men Hugo Westerlund tipsar om att du ska göra det på ett avgränsat sätt, till exempel en stund på kvällen varje dag. Och då gäller det att du har stängt av funktionen som gör att du får ett pling i mobiltelefonen varje gång du får ett mejl.

– Det ska vara du som väljer när du går in och tittar på dina mejl, säger Hugo Westerlund.

Han tycker också att det är viktigt att vara tydlig i informationen till kollegorna om när man har semester och under vilka villkor man är tillgänglig.

– Så att folk inte ringer och frågar om småsaker hela tiden. Det är ett sätt att filtrera, säger han.

När det gäller jobbmobiler tycker Hugo Westerlund att man ska lämna ett meddelande att man har semester men att man i akuta lägen kan nås via e-post. Och till kollegorna kan man lämna instruktioner om att ringa den privata mobiltelefonen vid krislägen.

Arbetsgivare bör tänka på att tydligt delegera vem som är huvudansvarig för verksamheten och har tydliga rutiner för vem som är nåbar under semestern.

Själv är Hugo Westerlund dock rätt så dålig på att följa sina egna tips.

– Jag tycker själv att det är lite problematiskt. För vissa saker behöver man vara nåbar, men har man då telefonen på så kommer det en massa som man inte riktigt vill hantera och då blir det inte riktigt semester.

Stressforskarens bästa tips:

  • Kolla mejlen om du blir stressad annars, men gör det en avgränsad tid varje dag
     
  • Stäng av plingfunktionen som meddelar i mobilen att du har fått mejl
     
  • Informera dina kollegor om när du är tillgänglig
     
  • Stäng av jobbmobilen och hänvisa till mejlen

Linda Nohrstedt

Mer om: Karriär Internet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap