”Det ska vara roligt och spännande”

2012-05-02 07:00  

De vill ha utlandsvistelser och stort ansvar, snabbt. Snart är 90-talisternas ingenjörsstudenter redo för arbetsmarknaden. Och de kommer med krav.

- Det ska vara ett roligt och spännande jobb. Sedan vill jag resa. Bara det är varmt så struntar jag egentligen i vilket land det är, säger Josephine Neander, 20 år.

Hon går andra årskursen på civilingenjörsprogrammet, inriktning robot på Mälardalens högskola. När hon är klar vill hon gärna jobba som konsult, eftersom man då får jobba med många olika uppdrag.

Hon kommer antagligen inte få några problem. När Ingenjörskarriär besöker Mälardalens högskola i Västerås är det Högvarv, en arbetsmarknadsdag och en lång rad arbetsgivare är på plats för att väcka blivande ekonomers och ingenjörers intresse.

- Jag har hört att alla som går ut min utbildning får tre till fyra jobberbjudanden innan de tar examen. De behöver inte söka något själva, säger Josephine Neander.

Victor Elm, 21, läser till civilingenjör, energisystem. Också han vill gärna jobba utomlands.

- Kina och Indien är stora marknader med häftiga kulturskillnader, säger han.

Vad är de två viktigaste kriterierna när du ska välja jobb?

- Det ska finnas karriärmöjligheter inom företaget. Och gärna att man kan få mycket ansvar tidigt. Jag vill jobba som projektledare och då passar devisen frihet under ansvar, säger Victor Elm.

Han får medhåll av Johan Ståhl, 20, som läser industriekonomi.

- Jag lockas av företag som satsar på individen. Man ska ha en chans att klättra. I början kan jag tänka mig att jobba på större företag men sedan jobbar jag gärna i mindre företag, säger han.

Är bra lön ett villkor att ta hänsyn till?

- Det viktigaste är att trivas på jobbet. Sedan vill jag såklart tjäna pengar. Går man en femårig utbildning så vill man ha valuta för det, säger Hans Rundqvist, 22, som läser Innovations- och produktionsdesign.

- Som ingenjör har man ändå en hög lön, så det är minst lika viktigt att ha kul, säger Josephine Neander.

Stefan Nordberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Ingenjörsbarometern

Ingenjörsbarometern logo

Ingenjörsbarometern rankar de attraktivaste arbetsgivarna. Undersökningen bygger på svar från nästan 14 000 ingenjörer.

Om Ingenjörsbarometern

Här är topp 10 2016:

  1. Google
  2. Tesla Motors
  3. Volvo Cars
  4. IKEA
  5. ABB
  6. Scania
  7. Apple
  8. Ericsson
  9. Saab
  10. Sweco

Aktuellt inom

Ledarskap