Dålig lön stör sömnen

2013-04-22 08:55  
En gammal sanning som stämmer är att vilan i sängen är värdefull, även om sömnen inte vill infinna sig. Yogaläraren som hävdar att meditation ”sparar in” en massa sömn är inte helt fel ute, enligt Susanna Jernelöv. Dock ska man inte ligga kvar i sängen och oroa sig, upp och gör något! Foto: Colourbox

Dålig lön ger dålig sömn. Medan rättvisa och medmänskligt stöd får en att sova gott om natten.

Sömnstörningar kan ha direkt koppling till arbetsmiljön. De visar en ny rapport från SBU, Statens råd för medicinsk utvärdering. Den som inte får tillräckligt med uppskattning för sitt jobb, till exempel i form av bra lön, har mer sömnstörningar än andra. Om det är för höga krav i arbetet eller om jobbet är alltför psykiskt ansträngande kan det också orsaka sömnstörning. Den som utsätts för mobbning på arbetsplatsen drabbas också av störd sömn.

Det omvända förhållandet råder också. Den som har goda arbetsförhållanden, till exempel kontroll över sitt arbete, medmänskligt stöd och känslan av att vara rättvist behandlad har inte så mycket sömnstörningar.

Också arbetstiderna spelar roll för sömnen. Skiftarbetare sover sämre än andra. När de slutar jobba skift blir sömnen bättre.

Granskningen bygger på närmare 8 000 europeiska forskningsartiklar. Studierna som är med i den här kunskapssammanställningen undersöker olika faktorer i arbetsmiljön som påverkar sömnen. Däremot har de inte titta på hur arbetet påverkas av att man har sovit dåligt.

Både män och kvinnor ingår i de olika studierna, men dessa har inte redovisat eventuella könsskillnader, så det återstår som forskningsuppgift.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap