Årets chef delegerar allt han kan

2014-03-17 12:11  
Årets chef: Erik Ringertz, vd Netlight. Foto: Chef

- Jag säger ja till allt. Det blir enklast så. Annars händer det ingenting. Det sa vd på it-företaget Netlight Erik Ringertz när han tog emot priset som Årets chef.

”Han har en modern ledarstil som lockar talanger och som ger en skymt av hur morgondagens ledarskap kan se ut” står det i juryns motivering.

Tydliga beslut och så mycket delegering av ansvar som möjligt till medarbetarna. Det är hans självlärda ledarstil.

-Jag passar in i en tidsanda. Jag kanske inte skulle ha varit ledare tio år tidigare, inte företagsledare i varje fall. Mitt sätt att vara samlande för grupper och skapa kreativitet förknippades inte med ledarskap förrän kanske vid millennieskiftet. Det råkade sammanfalla med när jag blev chef för ett företag, säger Erik Ringertz till tidningen Chef som har gett honom utmärkelsen Årets chef 2014.

Vid millennieskiftet höll konsultbolaget Netlight på att gå under i it-kraschen. Men företaget klarade krisen och växte rekordsnabbt. Erik Ringertz blev vd 2003 och ledde utvecklingen mot dagens höga vinstmarginal och tillväxt.

Netlight har en egen rekryteringsavdelning med ett uttalat mångfaldsmål. Bland annat har företaget enligt tidningen Chef föresatt sig att anställa alla kvinnor som utbildas på KTH inom företagets områden.

Erik Ringertz har läst industriell ekonomi på KTH. Han har även läst filmvetenskap och beskriver sig själv som kulturell av sig. Det innebär bland annat att han betraktar det som en kulturfråga att driva företaget och ser sina medarbetare it-konsulterna som renässansmänniskor, alltså både kunniga inom många områden och praktiskt lagda. Företaget liknar han vid än rörelse snarare än ett företag.

-Vi vänder inget, vi kör bara framåt. Det kommer bara att rulla på och bli större och bättre. Jag är stolt över det, säger han till Chef.

Fler prisade chefer

Årets framtidschef: Sara Berglund, Semcon.

Årets ledarutvecklare: Peter Grönberg, Volvo Group Telematics & WirelessCar.

Årets hälsofrämjande chef:Fredrik Ruben, f d vd Vitec affärsområde mäklare.

Årets mångfaldschef: Rani Kasapi, f d verksamhetsledare på Riksteatern.

Elisabeth Vene

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap