Intervjufrågorna som får smarta ingenjörer att känna sig korkade

2018-02-05 10:45  
Googles tuffa intervjufrågor ser ut att försvinna. Foto: edhar yuralaits / Alamy

Google har gjort sig kända för att ställa svåra, udda frågor under arbetsintervjuer. Nu ser de ut att försvinna. Här är exempel på 11 tuffa frågor.

Att rekryteras till Google är inte lätt. Företaget tittar knappt på ansökningar om personen i fråga inte studerat på MIT, Cal Tech eller Stanford.

Företaget har också gjort sig känt för att ställa udda frågor under anställningsintervjuer, riktiga tankenötter. Dessa frågor har genom åren fått de smartaste av kandidater att häpna.

Men enligt Gayle Laakmann McDowell, en tidigare utvecklare på Google, och författaren till "The Google Resume", har Google förbjudit dessa, smått fåniga frågor.

– Om en intervjuare skulle fråga en kandidat om en tankenöt trots den nya policyn så skulle Google ignorera svaret på den frågan och påtala att intervjuaren ska sluta ställa dessa fåniga frågor, skriver Laakmann McDowell i sin blogg.

Läs mer: Så hanterar du ”giftiga” kollegor

Hur larviga är dessa frågor då? Ganska, men också ganska stimulerande att fundera över. Här följer några exempel på frågor, tillsammans med vilken position arbetsintervjun gällde. Vad hade du svarat på någon av frågorna? Skriv gärna i kommentarsfältet.

Hur många golfbollar får plats i en skolbuss? (produktchef)

Hur mycket skulle du ta betalt för att tvätta alla fönster i Seattle? (produktchef)

I ett land där folk bara vill ha pojkar, så fortsätter familjer att skaffa fler barn om de får en dotter. Men om de får en pojke så skaffar de inga fler barn. Hur ser proportionerna ut mellan pojkar i flickor i det landet? (produktchef)

Designa en evakueringsplan för San Francisco. (produktchef)

Läs mer: 10 saker som gör rekryterarna galna

Varför är manhålsluckor runda? (programmerare)

Hur många pianostämmare finns det i världen? (produktchef)

Hur många gånger om dagen överlappar klockans visare varandra? (produktchef)

Förklara betydelsen av "dead beef". (programmerare)

En man körde in sin bil i ett hotell och förlorade hela sin förmögenhet. Vad hände? (programmerare)

Du är kapten på ett piratskepp. Och din besättning får rösta om hur ni ska fördela guldet. Om färre än hälften av piraterna håller med dig, så dör du. Hur rekommenderar du att ni delar på guldet på ett sätt så att du får en stor andel men ändå överlever? (teknisk chef)

Beskriv en databas med tre meningar för ditt åtta år gamla syskonbarn. (produktchef).

På tal om arbetsintervjuer. Det finns saker man ska säga på dessa, och saker man absolut ska undvika att säga. Läs mer om det här.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap