Ikea omorganiserar för att digitaliseras – 7 500 jobb försvinner

2018-11-21 13:35  
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT

7.500 jobb försvinner globalt, varav 650 tjänster varslas i Sverige, när Ikea omorganiserar och söker mer digital kompetens som software engineers och människor som kan hjälpa oss med datahantering,

Möbeljätten står inför den största personalväxlingen någonsin, som världen runt också innebär 11.500 nya jobb.

Med den nya organisationen är fokus att bland utveckla digitalisering, hemleveranser, servicetjänster och citybutiker för att möta ett förändrat kundbeteende och nya tekniska möjligheter.

Läs mer: Ikea har fördubblat antalet ingenjörer på fem år

– Inom dessa områden behöver vi bygga upp nya förmågor. När det gäller digital kompetens behövs exempelvis software engineers och människor som kan hjälpa oss med datahantering, något som vi historiskt sett kanske inte varit superuppdaterade med, säger Tolga Öncü, Ikeakoncernens detaljhandelchef.

Varsel drabbade Ikea-anställda i södra Sverige under våren och drygt 100 anställda försvann. Det nya varslet i Sverige slår särskilt mot tjänstemannasektorn och kontoren i Malmö, Helsingborg och Älmhult.

– Vi har 75 framgångsrika år bakom oss och går nu in i en utvecklingsresa om hur vi ska arbeta i framtiden. Vi behöver titta över vilka kompetenser som finns i dag och vad som behövs framöver, säger Håkan Svedman, landschef för Ikea Sverige, till TT.

Mer digitalisering

It-verksamheten behöver gå från att vara mer traditionell till att bli mer digitaliserad, förklarar Svedman. Globalt beräknas 4|000 fler jobb att skapas än de som försvinner inom Ikeakoncernen under den kommande tvåårsperioden, men huruvida antalet anställda också ökar i Sverige är i nuläget oklart.

– Vi gör en bedömning om hur mycket vi ska växa globalt, men i nuläget vet vi inte var jobben kommer att hamna. Med det sagt är ju Sverige en del av den globala resan, säger Svedman.

Läs mer: Så jagar Ikea efter Älmhults nästa startup-sensation

Tusentals anställda informeras i veckan om den nya organisationen för Ikeakoncernen. Med 367 av 422 varuhusen på 30 av marknaderna är Ikeakoncernen den i särklass största franchisetagaren av konceptet.

– På ett sätt tror jag att alla ser fram emot den här utvecklingen. Men det är klart att varsel också berör enskilda individer och skapar en viss oro, säger Svedman.

Testar citybutiker

Detaljhandelslandskapet ändras nu i en takt och en skala som Ikea inte sett tidigare, förklarar Tolga Öncü.

– Vi kommer att fortsätta bygga nya varuhus, men vi lägger till ett par nya format för att komma närmare stadskärnor.

Läs mer: Efter solceller – Ikea kan börja sälja elbilsladdare

En citybutik med köksinriktning testas i Stockholm och i Madrid finns en vardags- och sovrumsbutik. En mer komplett heminredningsbutik är på gång i Paris.

– Nu är vi i en fas där vi testar oss fram om vad som är relevant för människor i storstäder, och hur det kompletterar Ikeavaruhus och e-handeln, säger Tolga Öncü.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap