Karriär

Hinner du äta på jobbet? Här är skälen varför du bör ta dig tid

Det finns många fördelar med att hinna med en matpaus på jobbet – inte minst för dem som jobbar natt eller går skift.

Publicerad

Arbetsmåltiderna lyfts sällan fram i arbetsmiljöforskningen. Det vill Maria Lennernäs Wiklund, docent i näringslära, ändra på. Hon är nu aktuellt med studien ”Hann du äta?”.

– Vi vill få mer information om hur människor har det på jobb­et med arbetsmåltiden. Hur de uppfattar den och vilka önskemål de har, säger Maria Lennernäs Wiklund, som även är universitetslektor i folkhälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.

Maria Lennernäs Wiklund konstaterar att lunchrum på landets arbetsplatser kan se ut lite hur som helst. Fotografier som tagits under tidigare studier vittnar om den stora variationen.

– Jag har sett personalrum som legat längst upp, ovanför en spiraltrappa i ett mörkt rum och personalrum med både trasiga stolar och mikrovågsugnar. Det är verkligen inte inbjudande.

Matpaus på jobbet ger psykosociala fördelar

När studenter med personalens tillåtelse fotat vad anställda på företagen äter nattetid har det visat sig vara allt från energidryck till måltidsersättningsmedel. På en del arbetsplatser samlas man gärna kring en pizza.

– Det är heller inte ovanligt att ett helt arbets­lag köper in hämtmat tillsammans. Och jag har hört om skiftlag där man turas om att tillreda maten som alla sedan äter tillsammans.

Mat är inte bara näring. Den kan även ge psykosociala fördelar på en arbetsplats, enligt Maria Lennernäs Wiklund. Att det finns en viss plats att sitta på där man kan äta och koppla av är viktigt, understryker hon.

– Jag vill slå ett slag för att arbetsgivarna ska se till så att det blir en behaglig miljö och att personalen får tillräckligt med tid för att kunna ta sig dit.

Maria Lennernäs Wiklund radar upp vins­terna som arbetsgivare kan göra när de satsar på måltidsmiljön.

– Man kan få friskare anställda som också får en mental återhämtning genom måltiden. I dag är våra arbetsuppgifter ofta kognitivt belas­tande för hjärnan. Därför behöver den få vila.

Maria Lennernäs Wiklund konstaterar att den som arbetar och sover på oregelbundna och obekväma tider riskerar att gå upp i vikt och få problem med både blodsocker och blodfetter.

Lite forskat om måltidens betydelse på jobbet

Men enligt Maria Lennernäs Wiklund har arbetsmiljöforskningen generellt fokuserat för lite på arbetsmåltidernas betydelse.

– Kanske beror det på att matrasten inte är betald arbetstid. Och under ett måltidsuppehåll har anställda ingen självklar rätt att få äta, om inte tiden medger det.

När Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, kom med en rapport om risker för hjärt-kärlsjukdom vid skiftarbete hittade Maria Lennernäs Wiklund till sin förvåning inte ett enda ord om kostens betydelse i den.

– I andra sammanhang brukar myndigheterna vara pigga på att lyfta fram fakta om vad mättade fetter, fibrer och grönsaker betyder för hälsan.

För den som vill hålla länge i arbetslivet gäller det att undvika att få sin dygnrytm störd, att motionera regelbundet och att hålla vikten, tror Maria Lennernäs Wiklund.

– Bra mat för skiftarbetare är bra mat för alla, säger hon.

I den pågående studien fördjupar sig hon och resten av forskarlaget i arbetsmåltidens tid, plats och innehåll hos anställda med skiftande arbetstider och nattarbete.

Enkäter ska skickas ut till olika företag och organisationer där det finns personal med olika former av skiftarbeten eller nattarbeten. Svaren ska bearbetas under hösten.

Artikeln är tidigare publicerad i Arbetarskydd .