Karriär

Här säkras bygget med digital skyddsrond

”En riktigt stor fördel är att alla får bättre koll på vad som har hänt under skyddsronden och enkelt ser vad som ska åtgärdas och vad som redan är gjort”, säger Philip Saponja, arbetsledare på Veidekke, till höger på bilden. Till vänster, Mathias Darnelius, huvudskyddsombud på Veidekke. Foto: Jörgen Appelgren

Säkrare arbetsmiljö på bygget med ny app. Nu testar flera byggarbetsplatser digitala skyddsronder. ”De som har ansvaret får ett meddelande direkt i sin telefon och kan åtgärda problemet”, säger Philip Saponja, arbetsledare på byggföretaget Veidekke.

Publicerad

Nu börjar den digitala tekniken på allvar hitta till arbetsmiljöfrågorna. I Högdalen bygger Veidekke 400 lägenheter som ska vara inflyttningsklara 2021. Arbetsledare Philip Saponja går skyddsronden med minst två kolleger varje onsdag morgon. Sedan mitten av januari regi­streras händelser inte längre i skrivblocket utan i telefonen eller surfplattan via en ny app.

– Nu är allt standardiserat och alla gör på samma sätt. Man tar ett foto och skriver en kommentar och redan vid åtta-niotiden på morgonen har rätt person fått ett mejl och kan åtgärda punkten, säger Philip Saponja.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här