Här är talangerna med vassaste projekten

2017-10-09 13:19  

Svensk industri behöver ingenjörstalanger. Och här är sex industrifokuserade ingenjörsstudenter – med landets vassaste examensarbeten.

Automationsbranschen behöver nytänkande för att utveckla svensk industri. Och varje år arrangeras Automation Student där bästa examensarbetet inom automationsområdet premieras.

– Vi vill gärna uppmärksamma det goda arbetet som läggs ner för att utveckla och förbättra industrin, säger Catarina Berglund, processledare på Automation Region, som ligger bakom tävlingen tillsammans med branschorganisationen Svensk Automation och automationsmässan Scanautomatic & Processteknik.

Priset delas ut vid konferensen Automation Summit på torsdag. Två lag från Chalmers och ett lag från KTH har tagit sig till final i 2017 års studenttävling.

1. Chalmersstudenterna Matilda Anulf och Yvette Kroon har genomfört sitt examensarbete på företaget GKN Aerospace som tillverkar avancerade komponenter för flyg- och rymdindustrin.

Inom projektet utvecklades en konceptuell modell för automatiserad produktion i en konfigurerbar och modulär produktionscell. Den viktigaste slutsatsen är att möjlighet att konfigurera om såväl hårdvara som mjukvara måste inkluderas i alla delar av produktionen.

2. KTH-studenterna Ellinor Lindström och Isa Nedersjö har genomfört sitt examensarbete på uppdrag av ett svenskt industriföretag som tillverkar produktionsutrustning.

Den snabba teknikutvecklingen har gjort att det hierarkiska upplägget i traditionella systemarkitekturmodeller för tillverkande system inte alltid korresponderar med verkligheten.

Studien, genomförd på fem tyska industriföretag, visade att större företag som under decennier utvecklat sin systemarkitektur hade en väletablerad hierarkisk struktur samt högre automatiseringsgrad, jämfört med mindre företag vars systemarkitektur främst bestod av ett affärssystem samt mjukvaror för teknisk utrustning.

3. Chalmersstudenterna Niclas Busck och Fredrik Svensson har gjort sitt examensarbete för demonstratorprojektet Smarta Fabriker i Göteborg.

Demonstratorprojektet ”Smarta fabriker” syftar till att belysa digitaliseringens möjligheter, öka ungdomars intresse för teknik och erbjuda kompetenshöjning för industrin.

Examensarbetet bidrar med utveckling och jämförelse av monteringsinstruktioner för manuella moment. Tre olika typer av instruktioner har utvärderats – text och bild, video samt augmented reality (förstärkt verklighet).

Fredrik Karlsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap