Karriär

Han får årets Levipris för utbildning om arbetsmiljö

Foto: Robert Olsson

Psykologen och universitetslektorn Jonas Borell får årets Levipris för att ha utvecklat utbildningen i arbetsmiljö för ingenjörsstudenter.

Publicerad

Jonas Borell som är verksam som universitetslektor vid Lunds tekniska högskola, belönas nu för sina insatser inom arbetsmiljö, där han bidragit med pedagogisk utveckling. Levipriset delas ut av Sveriges ingenjörer.

– Jonas har förmågan att entusiasmera studenter och hans skicklighet att undervisa med mycket hög kvalitet i såväl naturvetenskapliga, beteendevetenskapliga som tekniska områden är närmast unik, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges ingenjörer i ett pressmeddelande.

Tyngdpunkten i Jonas Borells undervisning kretsar kring den sidan av arbetsmiljö som handlar om psykologiska, psykosociala och organisatoriska aspekter. Ett centralt inslag i undervisningen är arbetsplatsnära undersökningar.

– Jag känner mig stolt över utmärkelsen. Arbetsmiljö är inget isolerat fenomen, utan det rör allt arbete. Det påverkar både verksamheters resultat och människors hälsa och välbefinnande. Eftersom ingenjörer ofta är ledare och chefer så är det extra viktigt att de vet vilken stor roll arbetsmiljö spelar, säger Jonas Borell.

Priset, som syftar till att utveckla utbildning om arbetsmiljö vid tekniska lärosäten, är uppkallat efter professor Lennart Levi som var verksam inom stressforskning. Prissumman är 50 000 kronor.