Gör så här om du vill få mer respekt på kontoret

2019-10-09 10:45  
Foto: Chris Ryan

Medge egna misstag, våga be om råd och föreslå förbättringar i stället för att leta fel. Här är tipsen som kan öka omgivningens respekt för dig.

Karriärvägledaren Terina Allen listar i en artikel i Forbes några tips, här ett urval, för ökad uppskattning och respekt på jobbet:

Be om ursäkt för fel, men inte för dig själv

Du vinner respekt genom att ta ansvar om du själv, eller ditt team, begår ett misstag. Däremot bör du inte be om ursäkt för saker som ligger utanför ditt ansvarsområde. Be också om ursäkt om du har betett dig illa, men inte för din personlighet, din kompetens eller för att du är framgångsrik.

Se brister och lösningar

Om du ständigt letar fel kommer du inte att mötas av respekt. Det är viktigt att lyfta fram brister, men också att komma med idéer och tips för förbättringar. Även om alla inte accepterar dina förslag kommer du att respekteras för att du bidragit med dina tankar. Det visar att du är engagerad för att göra saker bättre, och du upplevs som en problemlösare.

Läs mer: Så undviker du att bli överkörd på jobbet

Var öppen för nya idéer

Ingen gillar en besserwisser som lyfter fram sina egna fantastiska idéer och förminskar andras. En bättre strategi är att visa att du är öppen för att lära dig nya saker och tänka nytt kring processer. Då kommer du att nå längre än om du bara skyltar med din expertis eller din högskoleexamen. Att ställa de stora frågorna, och visa en vilja att lära sig mer, inger respekt bland kollegor.

Prioritera dina behov och hantera konflikter

Människor respekterar människor som även respekterar sig själva och värderar sina egna behov. När du undviker konflikter signalerar du att dina behov är mindre än andras. Det är okej att ibland undvika konflikter, men om du tenderar att undvika ett problem blir du en del av det, och respekten kan förloras.

Läs mer: Empatieffekten − så kommer du överens med de flesta på arbetsplatsen

Våga be om hjälp

Starka människor har mod och självsäkerhet att erkänna att de behöver hjälp från andra. Genom att välkomna kritik och feedback skapar du också möjligheter för andra att bidra till din egen utveckling. Även om du inte alltid behöver hjälp kan viljan att låta andra få en chans att visa sin kreativitet öka respekten för dig.

Charlotte Delaryd

Mer om: Karriärtips

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap