Google-chefens tips till blivande ingenjörer

2017-05-08 17:53  
Prabhakar Raghavan. Foto: Google

Prabhakar Raghavan är ingenjör och sedan en tid chef för gmail, drive, docs – Googles alla appar. För Ny Teknik berättar han vad som krävs av dagens och morgondagens dataingenjörer.

1. Släpp det du inte behöver

– Jag diskuterar ofta läroplanen med olika universitet. Sättet de lär ut på är 30-40 år gammalt. Och det är väldigt svårt att släppa vissa saker och bara säga, ”nej, det är verkligen inte nödvändigt att lära sig något om kompilatorer längre”. Så en ingenjör måste dels tänka på vilka förmågor den behöver, men också vilka hen kan släppa taget om.

2. Omfamna molnet

– Alla högskolestudenter ska ha förmågan att snabbt och enkelt kunna skapa en applikation i molnet. Det är inte direkt kärnfysik längre, utan ett minimikrav. Men i dag så utbildas inte studenter i detta förrän de tagit sin kandidatexamen eller redan hunnit ut i yrkeslivet.

3. Omfamna artificiell intelligens

– Även om du inte förstår den underliggande matematiken ska alla studenter kunna skriva en ai-applikation. På en timme kan alla ingenjörsstudenter lära sig att skriva en applikation för en ai som kan känna igen olika handstilar. Byggstenarna till detta finns redan, man behöver inte lära sig icke-linjär matematik. Föreställ dig sedan att applicera samma princip på att, till exempel, upptäcka bedrägerier.

Peter Ottsjö

Mer om: Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap