Fyra pristagare belönas för forskning och teknikutveckling

2021-10-25 11:10  

Betydelsefulla insatser inom teknikområdet belönas med guldmedaljer av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien. Sara Mazur och Lars Börjesson är två av pristagarna.

Förra veckan presenterade IVA utmärkelsen Guldmedaljen som delas ut för framstående insatser inom teknik, ekonomi, näringsliv och samhälle. 

En av årets pristagare är Sara Mazur, som är docent i plasmafysik och ordförande för Wasp, Wallenbergsstiftelsens stora satsning på artificiell intelligens och autonoma system. Tidigare var hon forskningschef på telekombolaget Ericsson. 

Hon får utmärkelsen för sin insats som ledare för forskning och innovation inom näringsliv och akademi. I motiveringen lyfter IVA också fram hennes stora engagemang för samverkan inom områden av stor betydelse för samhällsutvecklingen.  

Lars Börjesson, professor i materialfysik, belönas med en guldmedalj för sin nyskapande forskning inom kondenserade materiens fysik och ett starkt engagemang som resulterat i nydanande forskningsinfrastruktur. Som exempel nämns MAX IV-laboratoriet och forskningsanläggningen ESS i Lund som ger möjligheter till ny kunskap om materials egenskaper av stor betydelse för fortsatt forskning och industri. 

Då delas medaljerna ut

Även Mikael Dolsten, forsknings- och utvecklingschef på läkemedelsbolaget Pfizer, tilldelas en guldmedalj. Han har bland annat lett arbetet för att ta fram ett vaccin mot Covid-19. 

Stora guldmedaljen delas i år ut till Sverker Sörlin, professor vid avdelningen för historiska studier av teknik, vetenskap och miljö på KTH. Enligt motiveringen belönas han för sin gärning som nytänkande forskare, forskningsledare, aktiv samhällsdebattör och djupa engagemang för forskning och högre utbildning. 

Medaljerna delas ut i samband med IVA:s högtidssammankomst den 29 oktober. 

Charlotte Delaryd

Mer om: IVA

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap