Fullt hus när företagen möter framtidens ingenjörer på KTH

2016-11-23 15:40  

Just nu äger studentmässan Armada rum på KTH i Stockholm. Över 180 bolag är på plats för att locka till sig framtidens stjärningenjörer.

Armada – en förkortning av arbetsmarknadsdagarna – är en mässa som studentkåren på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm har arrangerat i november sedan 1981.

När Ny Teknik besöker årets upplaga av mässan råder det full aktivitet: Över 180 små och stora bolag trängs med tusentals studenter i högskolans lokaler. Företagen lockar med godis, broschyrer och annat för att få studenterna att stanna till vid just deras monter.

Bredden på företagen som finns på plats spänner från storbolag som Ericsson, Microsoft och ABB, till unga, svenska nystartade företag som hälsostartupen Lifesum, gps-tjänsten Anchr och Globuzzer, ett socialt nätverk för att dela resminnen.

Nyutexaminerade ingenjörer är hett villebråd bland teknikbolagen. Men den ökande digitaliseringen av samhället gör att företag som tidigare inte främst letade efter teknologer nu också har fått upp ögonen de tekniska högskolorna i allt större utsträckning.

– Digitaliseringen gör att Armada och studenterna som besöker mässan har blivit allt mer relevanta även för ett företag som PWC. Sedan vet vi att vi kommer att få träffa ambitiösa och drivna studenter när vi kommer till KTH, säger Johan Strid, junior analytiker på revisions- och konsultföretaget PWC.

Stockholms har pekats ut som en världens hetaste städer när det gäller så kallade uppstarts-företag. Och bland studenterna som Ny Teknik träffar märks ett massivt intresse för just startups.

– Jag har noll intresse av jobbat åt ett etablerat företag efter examen. Det tar ofta alldeles för lång tid att få testa nya idéer inom större organisationer. Ska svensk industri kunna locka till sig ung kompetens måste man skapa bättre möjligheter för anställda att kunna vara innovativa inom företagen, säger Daniel Cassel, som läser materialvetenskap på KTH.

Men helt uträknade är storbolagen knappast bland framtidens ingenjörer. Det som bland annat lockar är möjligheten att jobba med samhällsförändrande projekt – och att få erfarenhet av jobba inom en större organisation.

– Det kan vara bra på att börja på ett större bolag för att få en fot i branschen och bygga ett kontaktnät. Men om det dyker upp en bra idé om några år skulle jag gärna satsa på att starta eget, säger Alexandra Johansson, som läser programmet Civilingenjör och lärare.

Vilket område skulle du kunna tänka dig att starta eget inom?

– I så fall skulle det förmodligen vara inom näringsbranschen – kanske något inom proteinkemi.

Kalle Wiklund

Mer om: KTH Studenter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap