Fritt fram att ge anställda coronagåva

2020-05-05 08:06  
Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson. Foto: LINDAHL BJÖRN/Aftonbladet

Utöver den årliga julgåvan tillåts arbetsgivare nu ge de anställda ytterligare en skattefri present. Gåvan är tänkt att stötta andra företagare som kämpar för sin överlevnad.

I år kommer det att vara möjligt att dela ut sådana gåvor mellan den 1 juni och den 31 december.

– Det är fritt fram för alla att ge en coronagåva till sina anställda, säger Anders W Jonsson, tillförordnad partiledare för Centerpartiet.

Initiativet lyftes redan i mars av kommunpolitiker som uppmärksammade att gåvorna skulle kunna vara en möjlighet att stötta det lokala näringslivet som på många håll drabbats hårt av coronaviruset.

– Det kan tyckas vara en liten del, men alla bäckar små, säger Anders W Jonsson.

Läs mer: ”Rädda underleverantörer – storföretagen måste betala sina fakturor i tid”

Nu finns en överenskommelse mellan Centerpartiet, Liberalerna och regeringen att företag utöver julgåvan ska ha möjlighet att ge ytterligare en skattefri gåva. Anders W Jonsson poängterar att det handlar om att man ska gynna lokala företag.

– Tanken är inte bara att man ska vara snäll mot sina anställda även om det är en bieffekt. Det är inte heller att tänkt att man ska köpa någonting från någonstans långt bort i världen.

Coronagåvan får inte överstiga ett värde av 1 000 kronor och får inte betalas ut som en klumpsumma, men värdecheckar går bra.

Emilia Söderholm/TT

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap