Från tidstjuv till effektivt redskap − så bryter du beroendet av sociala medier

2019-02-10 07:00  
Här är fyra experiment som kan hjälpa dig att hitta balansen mellan jobb, fritid och sociala medier. Foto: IBL

Nya idéer och värdefulla kontakter, men också en välbekant tidstjuv. Fyra experiment kan hjälpa dig att hitta balansen mellan jobb, fritid och sociala medier.

Sarah K. Peck, författare och start up-rådgivare, har under de senaste två åren mätt sin aktivitet på sociala medier för att lära sig hur jobb och privatliv påverkas.

Fyra olika experiment ledde fram till nya strategier för att maximera fördelarna med sociala verktyg, samtidigt som negativa effekter begränsas.

Det första experimentet innebar stopp för alla sociala medier i 30 dagar. Resultatet blev mer tid för exempelvis bokläsning, men skapade samtidigt problem för jobbrelaterad research och kontaktmöjligheter.

Läs mer: Så väljer du rätt referenser

− Det blev en spänning mellan omedelbar åtkomst och utmejslande av gränser för djupare kreativt arbete som jag tyckte var användbart, om än irriterande, skriver Sarah L. Peck

”Fick så mycket mer gjort”

Hon testade också att begränsa användningen av sociala medier till stunder under dagen då trötthetssvackor ändå uppstår. Under två veckor blockerades exempelvis alla nyhetssidor som bara fick läsas under eftermiddagar. Att dela upp dagen i olika tidsblock förbättrade både impulskontroll och ökade effektiviteten på jobbet.

− Jag fick så mycket mer gjort när jag avsatte tid för att fokusera samtidigt som jag visste att det fanns en schemalagd paus senare under dagen.

Läs mer: Sex tips för att samarbeta med någon du inte gillar

Sarah K. Peck tillät sig även att schemalägga en happy hour för att enbart ägna sig åt sociala medier. Det minskade både stress och känslan av att bli dränerad på energi övrig tid på dygnet.

− Det var lättare att ersätta en dålig vana med en bättre än att lägga all min energi på att ta bort den dåliga.

I ett fjärde experiment testades ett dator- och mobilfritt dygn. Med hjälp av en app som låser tillgången till internet frigjordes tid för fritidsaktiviteter och vänner under en bestämd veckodag.

− Det svåraste är att lämna hemmet utan mobilen. Men efter det startar friheten, konstaterar Sarah K. Peck.

Charlotte Delaryd

Mer om: Sociala medier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap