Karriär

Frågorna som kan skingra jobbångesten efter semestern

Foto: Rafal Rodzoch
Rebecca Fraser-Thill. Foto: Mike Bradley

Det är inte ovanligt att känna lite olust när den efterlängtade semestern är slut. Men känns jobbstarten väldigt motig kan det vara dags att fråga sig om en förändring är nödvändig.

Publicerad

Karriärcoachen Rebecca Fraser-Thill, som också undervisar i psykologi vid Bates College in Maine, listar i Forbes några frågor (här ett urval) att ställa sig för att bedöma om negativa känslor inför jobbstarten är typiska − eller om de signalerar behov av en karriärförändring:

Hur lång var din ledighet?

Ju längre pausen varit desto mer normalt är det att känna olust inför jobbstarten. Vi är vanemänniskor och när frånvaro av jobb blivit den nya rutinen är det snarare mänskligt att känna lite obehag och nervositet när det är dags att återvända till vardagen. Men bävar du inför återgång till jobbet även efter en kortare paus kan det vara ett tecken på att du behöver en längre ledighet.

När slutade du tänka på jobbet under semestern?

Ett av de tydligaste tecknen på jobbrelaterad stress är hur lång tid det tar att koppla av när semestern börjar. Oavsett jobb behöver de flesta en eller två dagar för att varva ner, men ägnar du merparten av ledigheten till att älta jobbkonflikter och problem, eller inte kan slita dig från jobbmejlen, kan det vara dags att se upp.

När börjar du känna dig nere?

Att känna sig lite vemodig under de sista semesterdagarna är inte ovanligt. Det är däremot inte ett bra tecken om du börjar föreställa dig återkomsten till jobbet flera veckor innan semestern är slut.

Vad är källan till din olust?

Kanske saknas något positivt i ditt nuvarande jobb? Här kan det vara möjligt att förändra din roll för att det ska kännas mer meningsfullt. Men associerar du jobbet med negativt innehåll, exempelvis konflikter, är det snarare arbetsmiljön som behöver förändras.

Upplever du en kombination av dessa två scenarier är en karriärförändring något att överväga.

Hur lång tid tog anpassningen till jobbet?

När du väl är tillbaka på jobbet, fundera på hur lång tid det tog att lägga de negativa känslorna bakom dig. Anpassning tar ofta längre tid efter livsförändrande pauser som exempelvis föräldraledighet. Håller olusten i sig under majoriteten av arbetsveckan, och under längre tid, kan det vara dags att fundera över orsaken.