Första kvinnliga ingenjören har blivit staty

2019-06-14 09:21  
En staty av Vera Sandberg, Sveriges första kvinnliga ingenjör, avtäcks utanför Chalmers. Foto: Adam Ihse / TT

För drygt 100 år sedan, 1917, blev Vera Sandberg den första kvinnan i Sverige att ta en ingenjörsexamen. Nu har hon hedrats med en staty på Chalmers i Göteborg.

"Vi tycker att den första kvinnan i Sverige som blev ingenjör förtjänar att uppmärksammas. Vera Sandberg är en förebild för alla, ett gott exempel på en person som vågar utmana det som betraktas som normalt och som är beredd att gå före och följa sitt intresse", säger Chalmers rektor Stefan Bengtsson i ett pressmeddelande.

Sandberg, som växte upp i Blekinge, började på Chalmers kemiutbildning 1914. Efter sin examen jobbade hon på bland annat Skandinaviska Raffinaderiet i Partille, Oljefabriken i Karlshamn, Helsingborgs Gummifabrik och Sieverts kabelverk i Sundbyberg.

"Vid den tiden hade Chalmers cirka 500 studenter och Vera var den enda kvinnan. I dag är cirka en tredjedel av Chalmers studenter kvinnor. Vi har kommit en bra bit på väg, men arbete kvarstår innan vi är framme", säger Stefan Bengtsson.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Aktuellt inom

Ledarskap